Νέος γύρος ισχυρών χιονοπτώσεων στην κεντρική και Β.Ελλάδα (Τετάρτη 09/1/2019)!

2019-01-08

Από νέο γύρο ισχυρών χιονοπτώσεων αναμένεται να επηρεασθεί αύριο Τετάρτη, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες η κεντρική και Β.Ελλάδα μέχρι περίπου και αργά το απόγευμα. Οι χιονοπτώσεις θα αφορούν την Ήπειρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας), ολόκληρη την Δ.Μακεδονία, τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, τους νομούς Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς (συμπεριλαμβανομένων και των πόλεων των νομών αυτών), Σερρών, Δράμας και Καβάλας. Από χιονοπτώσεις, πιθανόν αρκετά πυκνές, θα επηρεασθεί και ο νομός Θεσσαλονίκης και κατά πάσα πιθανότητα και η πόλη μέχρι και το κέντρο (ωστόσο εδώ οι χιονοστρώσεις θα περιορίζονται βασικά στα προάστια και στις παρυφές της πόλης). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην ημιορεινή Χαλκιδική πάνω από τα 400-500μ.

Αξιόλογη χιονόστρωση θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα οι νομοί Ιωαννίνων, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, η Δ.Μακεδονία (με έμφαση τους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς) και οι νομοί των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Να σημειωθεί ότι στην πόλη της Λάρισας δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο πέρα από πρόσκαιρη κατά πάσα πιθανότητα χιονόπτωση. Η πόλη της Καβάλας θα δεχθεί πιθανότατα χιονόπτωση αλλά τα πιο αξιόλογα φαινόμενα και οι χιονοστρώσεις θα περιορίζονται γύρω από την πόλη. Στα Ιωάννινα οι χιονοπτώσεις βαθμιαία προς το μεσημέρι θα περιορισθούν σε μεγάλα υψόμετρα και στις υπόλοιπες πεδινές-παράκτιες περιοχές της κεντρικής και Β.Ελλάδας θα μετατραπούν προς το απόγευμα και μετέπειτα σε βροχή ή χιονόβροχο. 

Η Θράκη, ο ισχυρός κατά τόπους νοτιάς που θα επικρατήσει ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης δεν θα επιτρέψει να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις παρά μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.

Αυξημένη πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης έχουν οι πόλεις της Άρτας και της Ηγουμενίτσας.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης