Ο χειμώνας «δείχνει τα δόντια του»: Ανάλυση Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας (1/1-7/1/2019).

2018-12-29

Τα «δόντια» του του θα αποφασίσει να μας δείξει ο χειμώνας τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, διάθεση που θα γίνει αισθητή ήδη από την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πολύ μεγάλες πιθανότητες έχει πλέον η χώρα μας να βρεθεί αντιμέτωπη με πολικές αέριες μάζες την χρονική περίοδο (3-7/1/2019).

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας: Ισχυρό πεδίο υψηλών πιέσεων καλύπτει το δυτικό - βορειοδυτικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ηπείρου με κέντρο την περιοχή Γαλλίας-Βρετανίας. Παράλληλα, στα ανατολικά της κράσπεδα παρατηρούνται ατμοσφαιρικές διαταραχές που έχουν κατεύθυνση βορά - νότου. Η μεσημβρινού τύπου ατμοσφαιρική κυκλοφορία που σαν αποτέλεσμα έχει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Α.Μεσογείου και την περιοχή μας αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι και τουλάχιστον τις 7-8/1/2019 και μάλιστα το διάστημα 3-7/1 να κορυφωθεί με την μεταφορά εξαιρετικά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης. Σε αυτό θα συνεισφέρει η εξαιρετική για την περίπτωση αυτή, θέση του Αζορικού Αντικυκλώνα, ο οποίος θα επιτρέψει την κάθοδο μιας πολύ ψυχρής και εξαιρετικά οργανωμένης καθ'ύψος αέριας μάζας που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία κυκλογέννεσης στην περιοχή μεταξύ Αδριατικής και Β.Αιγαίου. Παρακάτω εξετάζονται τα δύο επικρατέστερα σενάρια:

Σενάριο 1:

Το πρώτο και πιο επικρατές σενάριο, θέλει την κλίση του πολικού αεροχειμμάρου να παίρνει πιο βορειοανατολική διεύθυνση (εικόνα) κατευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ψυχρή μάζα να ακολουθήσει πορεία από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα η ψυχρή μάζα να εισβάλλει από τα βορειοδυτικά μας σύνορα εισερχόμενη από την περιοχή της Αδριατικής θάλασσας - Β.Ιονίου έως και την Β-ΒΔ ηπειρωτική Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση η πιθανότητα κυκλογέννεσης σε κάποιο σημείο μεταξύ Αδριατικής και ΒΔ ηπειρωτικής χώρας είναι πολύ πιθανή και αγγίζει περίπου και το 70%. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει υπό προϋποθέσεις κακοκαιρία στην χώρα με χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά τμήματα και στα πεδινά της κεντρικής και Β.Ελλάδας. Ωστόσο τέτοιου είδους διαταραχές συνήθως βιάζονται και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο μία τέτοια εξέλιξη να διαρκέσει το πολύ 24-36 ώρες, με την ψυχρή μάζα στην συνέχεια να κινείται ανατολικά διανύοντας τον ηπειρωτικό κορμό και τελικά προς το Αιγαίο προκαλώντας φαινόμενα (βροχές - χιονοπτώσεις) σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου Πελάγους. Το σενάριο αυτό παρουσιάζει πιθανότητες που ξεπερνούν το 60%.

Σενάριο 2:

Το δεύτερο και λιγότερο επικρατές σενάριο αλλά αρκετά πιθανό, θέλει την κλίση του πολικού αεροχειμμάρου να παίρνει πιο βόρεια διεύθυνση, κατευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ψυχρή μάζα να ακολουθήσει μια πορεία περισσότερο βορά προς νότο (εικόνα). Σε μια τέτοια περίπτωση η πιθανότητα δημιουργίας κυκλογέννεσης περιορίζεται σημαντικά και αυτή υπάρχει αποκλειστικά για την περιοχή του Αιγαίου, οπότε ο καιρός θα είναι γενικά ξηρός, πολύ κρύος, με φαινόμενα (βροχές - χιονοπτώσεις) κυρίως σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου Πελάγους και στην υπόλοιπη χώρα σε πολύ τοπικό επίπεδο, εξαρτώμενα κυρίως από συγκλίσεις επιφανειακών ανέμων. 

Το σενάριο αποκοπής της ψυχρής μάζας: Οποιοδήποτε και από τα δύο παραπάνω σενάρια επικρατήσει, ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την εξέλιξη της παραμονής της ψυχρής μάζας στην περιοχή μας, είναι αυτός της αποκοπής της από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο χρόνος παραμονής της ψυχρής μάζας στην περιοχή μας μπορεί να ξεπεράσει και τις 4-5 ημέρες, ενώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πολύ πιθανόν είναι να υπάρξει δημιουργία δευτερογεννών υφέσεων/διαταραχών (είτε στο Ιόνιο, είτε στο Αιγαίο, είτε στον κόλπο της Σύρτης) που ανάλογα με το σημείο δημιουργίας και της μετέπειτα πορείας τους ναα δίνουν φαινόμενα με την μορφή βροχών ή χιονοπτώσεων κατά διαστήματα σε περιοχές της χώρας.

Θα ακολουθήσουν νεότερα με νέο άρθρο...

Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης