Ο φονικός καύσωνας του 1987: Η μεγαλύτερη μαύρη κηλίδα στην καιρική ιστορία της χώρας.

2018-07-21

Ήτανε 20 Ιουλίου του 1987 όταν θα ξημέρωνε για την χώρα η μεγαλύτερη τραγωδία «εν καιρώ ειρήνης».


Στις 20 Ιουλίου 1987 η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία σε καιρό ειρήνης και το φονικότερο όλων των εποχών.

Πρόκειται για τον ακραίο καύσωνα του 1987, ο οποίος εκτός από την μεγάλη ένταση που τον χαρακτήριζε, αποτελεί και τον πιο μεγάλο καταγεγγραμένο καύσωνα στην καιρική ιστορία της χώρας (8 συνολικά ολόκληρες ημέρες). Στην Ελλάδα του 1987, όπου το κλιματιστικό ήταν είδος πολυτελείας για λίγους (ακόμη και για τα νοσοκομεία) και οι ανεμιστήρες δεν ήταν διαθέσιμοι σε όλα τα σπίτια, η κατάσταση μέρα με την ημέρα γινόταν δραματική και τα σπίτια είχαν μετατραπεί σε διαμερίσματα - φούρνους - και οι ίδιες οι πόλεις σε τσιμεντένια κόλαση. Θλιβερό και διόλου τιμητικό για αυτές τις συνθήκες, ήταν το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα, στην οδό Πανεπιστημίου, πουλούσαν νερό σε πλαστικά ποτήρια (τα μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό δεν κυκλοφορούσαν ακόμη) σε εξευτελιστικά υψηλές τιμές, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ταλαιπωρημένου κόσμου. Τις ήδη εξαιρετικά αντίξοες υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, επιδείνωναν οι διακοπές νερού και ρεύματος.

Οι ημέρες περνούσαν και η κατάσταση όχι μόνο δεν έλεγε να γίνει καλύτερη (η επικείμενη και πολυπόθητη λήξη του καύσωνα μεταβιβαζόταν για όλο και πιο αργά) αλλά αντίθετα επιδεινωνόταν ραγδαία. Επί 8 σχεδόν συνολικά εικοσιτετράωρα, η μέγιστη θερμοκρασία στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας ήταν ίση ή μεγαλύτερη από 40ο κελσίου, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν και αυτή ιδιαίτερα υψηλή, όπου στο κέντρο της Αθήνας δεν έπεφτε κάτω από τους 29-32ο (μέση τιμή 31) σε συνδυασμό με αυξημένη σχετική υγρασία!

Η έναρξη του καύσωνα. Θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται από την Β.Αφρική προς την περιοχή μας. Αιτία, μία αποκομένη ατμοσφαιρική διαταραχή στην ΒΔ Ευρώπη.

Ήτανε 25 Ιουλίου, όταν οι νεκροί είχαν ήδη φθάσει τους 300, τραγικός αριθμός που έμελλε να αυξηθεί δραματικά στις επόμενες 2 εφιαλτικές ημέρες που θα διαρκούσε συνολικά ο καύσωνας (20-27/7). Οι νεκροί ξεκίνησαν να αυξάνονται ραγδαία (οι νεκροί βρίσκονταν στην Αθήνα μέσα σε σπίτια, σε πλατείες, σε παγκάκια, σε ανελκυστήρες) με τα θύματα να αποτελούν κυρίως ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.

Στις 26 Ιουλίου, η κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν υπήρχε πλέον χώρος στους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων και τα νεκροτομεία για να δεχθούν τους νεκρούς, οπότε ο στρατός αναγκάσθηκε να διαθέσει τα δικά του νεκροτομεία, όπου και δέχονταν νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμη και στα τρένα. Ακόμη και τα νεκροταφεία σταμάτησαν να λειτουργούν καθώς δεν υπήρχε επαρκής χώρος ταφής για τόσους νεκρούς, οι οποίοι συνέχιζαν να αυξάνονται. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, μεταφέρονταν στα νοσοκομεία με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Οι νεκροί τελικά, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγγραμένα αρχεία (αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση) ανήλθαν συνολικά στους 1380 (εκ των οποίων οι 1115 στην Αθήνα, κυρίως στα δυτικά). Ωστόσο τα ανεπίσημα στοιχεία που υποστηρίζονται ακόμη και από επαγγελματίες μετεωρολόγους, κάνουν αναφορές για περίπου 2000 έως και 4000 νεκρούς!

Η αφόρητη και υπερβολική ζέστη είχε ως συνέπεια να διασταλλούν ακόμη και οι ράγες του ηλεκτρικού συγκοινωνιακού δικτύου (!).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφησαν στην Ελευσίνα (45ο κελσίου στις 23 και 27/7), 44ο βαθμοί κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ν.Φιλαδέλφεια (27/7) και 43.8ο κελσίου στην Λάρισα. Όπως προαναφέρθηκε και προηγουμένως, οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονταν από 40ο κελσίου και πάνω για 7-8 συνεχείς ημέρες στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, με τις ελάχιστες στα μεγάλα αστικά κέντρα να μην υποχωρούν σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τους 29-30ο ακόμη και νωρίς το πρωί!

Τελικά, ο σφοδρός καύσωνας, υποχώρησε το βράδυ της 27ης προς το πρωί της 28ης Ιουλίου, όταν και πιο δροσερές αέριες μάζες ξεκίνησαν να μεταφέρονται προς την περιοχή μας από την Κ.Ευρώπη.

Ο καύσωνας για 7η συνεχή ημέρα

Η λήξη του καύσωνα την νύχτα της 27ης προς την 28η Ιουλίου


Επιμέλεια άρθρου: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης

Πηγές: ziakopoulosblogspot, antisimvatikos.blogspot.com, news24, snowreportforum,