Ο ΦΟΒΕΡΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 1987 (ΜΕΡΟΣ 2ο)

2019-03-08

Σε συνέχεια του προηγούμενου μας άρθρου (https://www.meteo-storm.com/l/o-foveros-martios-toy-1987-meros-1o/), για τον θρυλικό εκείνο Μάρτιο του 1987, την 6η του μήνα, η πολική μάζα ξεκινά να αποκόπτεται από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία, πάνω από την Α.Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την χώρα μας και την Τουρκία, ενώ σημαντικό τμήμα της επηρεάζει την Ιταλία, ακόμη και την Κύπρο (ελάχιστα). Η θερμοκρασία στην στάθμη των 850hPa (1500m) αγγίζει και τους -16ο στην Β.Ελλάδα και τους -8 με -12 στα κεντρικά.

Χιονόπτωση σημειώνεται την νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή 06/3, ακόμη και στα βόρεια παράλια της Κρήτης (2οC στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου) καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Σύρτη κινείται προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (χάρτης 1) δίνοντας πολύ υετό στο νησί αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας με τα χιόνια για ακόμη μια φορά μέχρι και το κέντρο της Αθήνας (χιόνισε και την 5η του μήνα), με το ύψος χιονιού να αγγίζει ή και να ξεπερνά τα 20cm στην Ομόνοια! Αξιοθαύμαστη και η χιονόπτωση-χιονόστρωση που σημειώθηκε και στην πόλη του Βόλου στις 05/3.

Το χρονικό διάστημα 7-9/3 η αποκομμένη πλέον πολική αέρια μάζα, στροβιλίζεται πάνω από τα Βαλκάνια και την Α.Μεσόγειο και εξακολουθεί να επηρεάζει την χώρα μας με δριμύ κύμα ψύχους και εκτεταμένες χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια Ελλάδα ακόμα και στα νησιωτικά τμήματα. 

Στην Θεσσαλονίκη η μέση ημερησία θερμοκρασία για τις 7 και 8/3 κυμαίνεται περίπου στους -4.5οC (τιμή που είναι τουλάχιστον 11ο κελσίου χαμηλότερη από την κλιματική τιμή της αντίστοιχης περιόδου) και στις 9/3 παρατηρείται η τιμή -1οC (εξίσου ακραία). Στην Αθήνα οι αντίστοιχες μετρήσεις για την 7η,8η και 9η ημέρα του μήνα, είναι -1οC, 0oC και -2ο κελσίου αντίστοιχα. Στην Ελευσίνα η μέση ημερήσια θερμοκρασία που καταγράφεται στις 7,8 και 9/3 είναι 0.8οC για τις δυο πρώτες και 1.1οC για την 3η (εδώ παρατηρούμε μια ασυμφωνία μεταξύ των δυο παραπάνω μετρήσεων που πιθανώς οφείλεται στην διαφορετική τοποθεσία από όπου συμπερίληφθηκε το δείγμα, ωστόσο και οι δυο πηγές προέρχονται από επίσημους φορείς).

Στις 7 και 9/3 αντίστοιχα, η πολική μάζα στροβιλιζόμενη γύρω από τον εαυτό της, δημιουργεί δυο διαφορετικές υφέσεις (η πρώτη δημιουργείται στην Σύρτη και η δεύτερη στο Ν.Αιγαίο-Λιβυκό) οι οποίες με κατεύθυνση τα Δωδεκάνησα και ανατολικότερα επηρεάζουν με σημαντικές χιονοπτώσεις την ανατολική και νότια Ελλάδα. Στις 7-8/3, οι χιονοπτώσεις φθάνουν έως και τα βόρεια παράλια της Κρήτης, ενώ η θερμοκρασία στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 07/3 πέφτει πλέον στους 0οc (!). Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στην Αττική στις 07 και 09, όπου η χιονόστρωση στις 6-7/3 στην περιοχή της Ελευσίνας αγγίζει και τα 5-10cm και τα 20cm στις 09/3 που είναι και η σημαντικότερη χιονόστρωση για το Λεκανοπέδιο γενικότερα για μήνα Μάρτη.

Συνεχίζεται...

(πλατεία Διάκου, Λαμία)

(Σπάρτη) 

(Πάργα)

 (Άστρος)

(Φωτό: Γ. Ζαβός - Δομοκός Φθιώτιδας)

(Παπάδες Ευβοίας)

(Εύα Μεσσηνίας)

(Βόλος)

Αλεξανδρούπολη 

Τρίκαλα 

Νάξος

Αθήνα, Ηλιούπολη 

Επιμέλεια άρθρου: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης

Πηγες: ziakopoulos_blogspot.com (ο φοβερος Μαρτιος 1987), antisimvatikos.blogspot.com (ο Ιστορικος Μαρτιος 1987), northmeteoforum.gr (Ψυχρες εισβολες με χιονια και στα πεδινα της Αττικης κατα τον 20ο αιωνα), journals.ametsoc.org (March 1987 Cyclone (Blizzard) over the Eastern Mediterranean and Balkan Region Associated with Blocking, Αρχειο Ελευσινας, meteonews (Σπυριδάκη Σάββα, άρθρο), Taxydromos.gr (5 Μαρτίου 1987), athensvoice.gr