Ο Φοβερός Μαρτιος του 1987 (Mέρος 1ο)

2019-03-07

Κάποιες φορές η φύση μας αφήνει άναυδους. Τον θρυλικό πλέον Μάρτη του 1987, έλαβε χώρα μια τρομακτικής διάστασης κακοκαιρία, της οποίας τα χαρακτηριστικά ήταν: το δριμύ ψύχος και οι έντονες και εκτεταμένες χιονοπτώσεις. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι χιόνισε ακόμη και στα νησιά του Ν.Αιγαίου (γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο). 

Αιτία της εξαιρετικά ασυνήθιστης αυτής αλλαγής του καιρού για την εποχή, μια πολική αέρια μάζα η οποία προερχόμενη από τα βόρεια τμήματα της γηραιάς ηπείρου και εισβάλλοντας βίαια στην περιοχή μας, ύστερα από λίγα μόλις 24ωρα είχε σαν αποτέλεσμα την αποκοπή αυτής από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία δίνοντας μια πολυήμερη και εκτεταμένη κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό την βαρυχειμωνιά σε όλη την χώρα.

Η είσοδος της ψυχρής μάζας (Χάρτης 1) ξεκίνησε το μεσημέρι-απόγευμα της 3ης Μαρτίου και μέχρι το βράδυ χιόνιζε στην πεδινή Β.Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη (και στην συνέχεια και στα κεντρικά πεδινά ηπειρωτικά τμήματα).

Γεγονότα (4/3): Χιονοπτώσεις αρχικά στην κεντρική και Β.Ελλάδα. Χιονοθύελλα ξέσπασε το βράδυ προς την 4η Μαρτίου στην Λήμνο με τους βοριάδες να φθάνουν τα 12bf. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις κατέβηκαν νοτιότερα και μέχρι το απόγευμα και στην Αττική, καθώς το ισχυρό ψυχρό μέτωπο κινείται γρήγορα νοτιότερα με το κέντρο του συστήματος χαμηλών πιέσεων να βρίσκεται στην Ν.Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα (Χάρτης 2). Μέχρι και αργά το βράδυ της 4ης προς 5ης Μαρτίου, το κύμα ψύχους είχε επεκταθεί σχεδόν σε όλη την χώρα (Χάρτης 3).

Πηγή: meteociel, ziakopoulosblogspot

Επιμέλεια άρθρου: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης