Ο κακός Φλεβάρης...(Ανάλυση ψυχρής εισβολής).

2021-02-08

Ο Φλεβάρης ήταν ανέκαθεν ένας ιδιαίτερος, ίσως και αινιγματικός μήνας. Βαθιά χειμερινός, φλερτάρει ωστόσο ενίοτε με την Άνοιξη που βρίσκεται μπροστά και μερικές φορές ακόμα και με το καλοκαίρι. Αυτό είναι όμως το ένα του πρόσωπο. Το καλό. Και αυτό το οποίο εξυμνεί ο θυμόσοφος λαός. Τί γίνεται όμως με την άλλη πλευρά του μήνα αυτού;

Για τα παραπάνω χαρακτηριστικά ευθύνεται κυρίως η μάχη των ατμοσφαιρικών τιτάνων πάνω από την Ευρώπη την περίοδο αυτή (δηλαδή την σταδιακή απόπειρα του υποτροπικού αεροχειμμάρου να επεκταθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, ενάντια στον πολικό αεροχείμμαρο και το ισλανδικό χαμηλό που προσπαθούν απεγνωσμένα να επικρατήσουν εναντίον του).

Από πλευράς καιρού, οι αμέσως επόμενες ημέρες θα χαρακτηριστούν από ήπιο, κατά περιόδους βροχερό καιρό, με τις αέριες μάζες που επικρατούν να παραμένουν φθινοπωρινές. Ωστόσο, ένα ισχυρό κύμα ψύχους, προερχόμενο από την Σιβηρία, αυτήν την στιγμή βρισκόμενο ήδη στην κεντρική και την βόρεια Ευρώπη, θα αποφασίσει να κινηθεί νοτιότερα, προκαλώντας συνθήκες βαρυχειμωνιάς από την Παρασκευή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Η μεταβατική ημέρα όπως όλα δείχνουν θα είναι η Παρασκευή για την βόρεια Ελλάδα και το Σάββατο για την υπόλοιπη χώρα. Ο προάγγελος ωστόσο της μεταβολής αυτής θα γίνει αισθητός στην βόρεια χώρα ήδη από την Πέμπτη. Αν και ακόμα δεν μπορούν να δοθούν ποιοτικές λεπτομέρειες αναφορικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της σοβαρής μεταβολής του καιρού, μπορούν να ειπωθούν σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

  • Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι πολύ μεγάλη και στην βόρεια Ελλάδα ενδεχομένως να ξεπεράσει και τους 20 βαθμούς κελσίου μέσα σε δύο μόνο 24ωρα. Αντίστοιχη θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και στην υπόλοιπη χώρα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά δεν θα είναι του ίδιου βεληνεκούς.
  • Ισχυρός παγετός αναμένεται να επικρατήσει από το Σάββατο στα κεντρικά και κυρίως τα βόρεια ηπειρωτικά, όπου οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα υποχωρήσουν σταδιακά ακόμα και κάτω από τους -10 βαθμούς κελσίου σε αρκετές, κυρίως ημιορεινές περιοχές.
  • Ισχυροί, παγεροί βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι αναμένεται να επικρατήσουν σταδιακά σε όλη την χώρα, εντείνοντας σημαντικά έως επώδυνα, την αίσθηση του ψύχους.
  • Οι χιονοπτώσεις αν και ακόμα παραμένουν γρίφος ως προς την έκταση, την ένταση και την διάρκεια, η κεντρική (Θεσσαλία, κεντρική-βόρεια Στερεά) και η Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη), συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες και ακολουθούν οι περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα. 
  • Το πιθανότερο σημείο «απόβασης» της ψυχρής μάζας (οπότε και κυκλογένεσης) είναι η κεντρική Μεσόγειος (γύρω από την Ιταλία), με τον υετό να προκύπτει είτε από δυναμικούς παράγοντες (δημιουργία  οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού), είτε από συνθήκες σύγκλισης ή σύγκρουσης ψυχρών/θερμών αερίων μαζών και αντικυκλωνικών/κυκλωνικών συστημάτων. Η ακριβής θέση όλων των παραπάνω, που θα ξεκαθαρίσει βαριά έως την Τετάρτη, θα καθορίσουν και την έκβαση των φαινομένων. Δευτερεύουσες διαταραχές (παράταση της κακοκαιρίας) είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν σε διαφορετικό χρόνο, μετά τις 16/2.

Νεότερα στοιχεία θα υπάρξουν το απόγευμα και κατά την διάρκεια της αυριανής ημέρας. Μείνετε συντονισμένοι.


Ανάλυση/Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης