Οι χιονοπτώσεις του Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

2018-11-03

Ο Νοέμβριος αποτελεί για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έναν φθινοπωρινό μήνα, ωστόσο πιο σπάνια είναι δυνατόν να παρατηρηθούν ψυχρές εισβολές επηρεάζοντας κυρίως την βόρεια Ελλάδα. Μία από αυτές τις περιπτώσεις που θα μας απασχολήσουν στο παρόν άρθρο, είναι αυτή του φαινομένου της χιονόπτωσης στην Θεσσαλονίκη.

Καταρχήν θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η χιονόπτωση είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί οποιαδήποτε στιγμή στην Θεσσαλονίκη από τα μέσα περίπου του Νοεμβρίου έως και τα τέλη Μαρτίου. Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα των χιονοπτώσεων στην Θεσσαλονίκη, έχει μειωθεί σημαντικά κατά τους χειμερινούς μήνες και τον Νοέμβριο είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ας δούμε όμως τα περιστατικά των χιονοπτώσεων στην πόλη για την χρονική περίοδο 1950-2016, σύμφωνα με τα αρχεία της ΕΜΥ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημείου Θεσσαλονίκης. Συνολικά τα επεισόδια χιονόπτωσης για το χρονικό αυτό διάστημα, ανέρχονται στα 15 (δεκαπέντε). Συγκεκριμένα αντιστοιχούν 12 (δώδεκα) επεισόδια χιονόπτωσης για το χρονικό διάστημα 1950-1988 και μόλις 2 (δύο) επεισόδια για το χρονικό διάστημα του 1988-2011. Μόλις 1 (ένα) επεισόδιο χιονόπτωσης σημειώθηκε την χρονική περίοδο 2011-2016, αυτό της 30ης Νοεμβρίου του 2016. Αξίζει να αναφέρουμε ένα ακόμη επεισόδιο χιονόπτωσης το οποίο όμως δεν είναι επιβεβαιωμένο (3/11/2006). Κάτι ακόμη που πρέπει να διευκρινισθεί, είναι ότι ως ημέρα χιονόπτωσης ορίζεται εκείνη που παρατηρείται το φαινόμενο του χιονιού με ή χωρίς χιονοκάλυψη.

Εδώ βλέπουμε ένα διάγραμμα των ημερών χιονόπτωσης στην Θεσσαλονίκη τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο για την χρονική περίοδο 1988-2011

Ακολουθούν χάρτες από ημέρες του Νοεμβρίου όπου σημειώθηκε χιονόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Παρατηρούμε ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχουμε την ύπαρξη βόρειου - βορειοδυτικού ανέμου, είτε πρόκειται για ψυχρό μέτωπο, είτε για μετωπική ύφεση συνοδευόμενη από επιφανειακούς βόρειους - βορειοδυτικούς ανέμους. Επίσης απαραίτητη κρίνεται η παρουσία ενός αντικυκλώνα εμποδιστή στην περιοχή της δυτικής ή κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η θερμοκρασία στην στάθμη των 850 hPa είναι ίση ή χαμηλότερη με -2οC.


Πηγές: 

  • Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης «Συνοπτική και δυναμική μελέτη του φαινομένου της χιονόπτωσης στην Θεσσαλονίκη» (Ιωάννης Γιαννουλάκης, 2014)
  • meteociel

Επιμέλεια άρθρου: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης