Ομίχλες «ακτινοβολίας».

2018-10-08

Τους ψυχρούς μήνες του έτους και κατά την διάρκεια της νύχτας, υπό συνθήκες ανέφελου (αιθρίου) ουρανού και νηνεμίας (ασθενών ανέμων ή άπνοιας), δημιουργείται σε ηπειρωτικές περιοχές, νωρίς το πρωί, το εντυπωσιακό και πολλές φορές επικίνδυνο φαινόμενο της ομίχλης ακτινοβολίας.

Τί είναι η ομίχλη ακτινοβολίας: Η ομίχλη ακτινοβολίας, είναι όπως μαρτυρά και η ονομασία, ένα είδος ομίχλης. Στην πραγματικότητα η ομίχλη, δεν είναι παρά ένα χαμηλό νέφος (χαμηλή νέφωση) το οποίο δημιουργείται λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος και επεκτείνεται μερικά εκατοντάδες μέτρα ακόμη πάνω από αυτό.

Πώς δημιουργείται: Η ομίχλη ακτινοβολίας δημιουργείται εξαιτίας της έντονης απώλειας θερμότητας της επιφάνειας του εδάφους κατά την διάρκεια της νύχτας (μέσω γήινης ακτινοβολίας). Στην πραγματικότητα, η γήινη επιφάνεια αντανακλά ένα σημαντικό μέρος της θερμότητας (εφόσον δεν υπάρχουν νεφοσκεπείς συνθήκες για να εμποδίσουν την θερμότητα να διαφύγει) που έλαβε από τις ηλιακές ακτίνες κατά την διάρκεια της ημέρας, πίσω στο διάστημα, με αποτέλεσμα την σημαντική ψύξη των παρεδάφιων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Η κορύφωση της διαδικασίας αυτής σημειώνεται νωρίς το πρωί, οπότε και το φαινόμενο βρίσκεται στην μέγιστη έντασή του (σημαντικά περιορισμένη ορατότητα). Τα μόρια του αέρα αλληλεπιδρώντας με τον ψυχρό αέρα στα παρεδάφια στρώματα, ψύχεται με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών του και την δημιουργία υδροσταγονιδίων, τα οποία αιωρούνται πάνω από το έδαφος και δημιουργούν το φαινόμενο της ομίχλης. Παράλληλα, οι ύπαρξη συνθηκών άπνοιας, δεν επιτρέπουν την ανάμειξη του αέρα μεταξύ των διαφορετικών στρωμάτων της ατμόσφαιρας, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την δημιουργία ομίχλης.

Πού δημιουργούνται: Όπως προαναφέρθηκε, το φαινόμενο ευνοείται σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, όπως κοιλάδες, λεκανοπέδια τριγυρισμένα από ορεινούς όγκους, κλειστές πεδιάδες και περιοχές όπου υπάρχουν λίμνες (π.χ Ιωάννινα, Φλώρινα, Γρεβενά, θεσσαλική - σερραϊκή πεδιάδα, Έβρος κ.α).

Ομίχλη ακτινοβολίας (χαμηλή νέφωση) καλύπτει τα Ιωάννινα

Το φαινόμενο της ομίχλης, δημιουργεί ένα μυστηριακό τοπίο, βγαλμένο από σκοτεινό παραμύθι, εντυπωσιάζοντας το ανθρώπινο μάτι, ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους για τους οδηγούς, την αεροπορία και την ναυσιπλοΐα, καθώς περιορίζει σημαντικά την ορατότητα (έως και κάτω από 10μ). Οι ομίχλες ακτινοβολίας δημιουργούνται νωρίς το πρωί (γύρω στις 5-6π.μ) και διαλύονται συνήθως κατά τις προμεσημβρινές ώρες (10-11π.μ).

Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης