Όψιμα μελτέμια και σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας.

2018-10-30

Παρατείνεται για τρεις ημέρες ακόμη η φθινοπωρινή θερμή εισβολή (Τετάρτη - Παρασκευή) που θα έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (έως 26-29ο κελσίου τοπικά). Ακολουθούν ενίσχυση των Α-ΒΑ ανέμων και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.

Σκάφη χαμηλών υψών στην ιβηρική χερσόνησο που εκτείνεται μέχρι το Μαρόκο κινείται αργά Ν-ΝΑ σταδιακά αποκοπτόμενη από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Παράλληλα στην Α.Ευρώπη και τα Βαλκάνια τείνει να εγκατασταθεί ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο. 

Ο συνδυασμός αυτός θα έχει ως συνέπεια την συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών στην χώρα, μιας και θα επιμείνει το νότιο ρεύμα, ωστόσο κινούμενοι προς το Σαββατοκύριακο, καθώς η περιοχή μας θα αρχίσει να επηρεάζεται περισσότερο από τις υψηλές πιέσεις της Α.Ευρώπης, οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε Α-ΒΑ (έως τα 6-7 μποφόρ τοπικά σε ανατολικά ηπειρωτικά και Αιγαίο) προκαλώντας την βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, πτώση η οποία θα γίνει πιο αισθητή στην ανατολική και την Β.Ελλάδα. Η πτώση αυτή υπολογίζεται από 4-6 έως 8ο κελσίου συγκριτικά με τα επίπεδα των επόμενων τριών ημερών.

Ένα ακόμη στοιχείο θα είναι η τοπικά αυξημένη νεφοκάλυψη που θα επιμείνει και τις επόμενες ημέρες, αποτέλεσμα των ευρείας έκτασης υφέσεων που θα κινούνται συνεχώς από τα δυτικά προς τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης. Αυτό από την μία θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη άνοδο της θερμοκρασίας έως την Παρασκευή και από την άλλη θα εντείνει κάπως περισσότερο την αίσθηση της ψύχρας στην Α.Ελλάδα από την ερχόμενη Κυριακή

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργίαδης