Όψιμα «Μελτέμια». Ενισχύεται η ψύχρα στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα.

2018-10-08

Με γενικά αίθριο και δροσερό καιρό θα κυλήσει η τρέχουσα εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό θα αποτελούν οι βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι από αύριο Τρίτη και για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα πνέουν με ένταση στα ανατολικά και το Αιγαίο 5-7 μποφόρ, ενισχύοντας την ψύχρα στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές (Α.Θεσσαλία, Α.Στερεά - Εύβοια, Α.Πελοπόννησος, Αιγαίο) και την Β-ΒΑ Ελλάδα (κεντρο-ανατολική Μακεδονία, Θράκη) και προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας στην χώρα κατά 2-3 έως και 5ο στα ανατολικά. Μία ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία για τα ανατολικά είναι αυτή των 22ο κελσίου και αυτή των 25ο κελσίου στα δυτικά. Αρκετά χαμηλές θα είναι και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, ακόμη και με μονοψήφιες τιμές (3ο - 8ο)

Προοπτική βροχών στα ανατολικά: Βαδίζοντας προς το τέλος της εβδομάδας (Παρασκευή - Κυριακή), αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, χωρίς να αποκλείεται οι βροχές να αποκτήσουν πιο γενικευμένο και αξιόλογο χαρακτήρα από τα μέσα του μήνα, επηρεάζοντας δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές.

Τοπικές ομίχλες: Παράλληλα, οι ελαφρά αντικυκλωνικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους στο εσωτερικό της ξηράς και τις ανέφελες νύχτες, θα δημιουργήδουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πρωινών ομιχλών ακτινοβολίας σε κλειστές κοιλάδες ηπειρωτικών περιοχών (Ήπειρος, δυτική - Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία κτλ).


Πρόγνωση - Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης