Πιθανή Μεταβολή του καιρού με πολύ άστατο καιρό το Σαββατοκύριακο (Εκτίμηση καιρού 12-19/6/2018)

2018-06-11

Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, μετά από μία περίοδο με βελτιωμένο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας (11-14/6) ήταν πολύ πιθανόν ο καιρός να καταστεί εκ νέου αρκετά άστατος βαδίζοντας προς τα μέσα του μήνα.

Το σενάριο αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς καθημερινά αυξάνεται όλο και περισσότερο η πιθανότητα βαδίζοντας προς το Σαββατοκύριακο (16-17/6) ο καιρός να καταστεί πολύ άστατος, βασικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται εκτός από ένταση να έχουν και διάρκεια.

Ας δούμε ωστόσο τι αναμένεται να συμβεί.

Όπως παρατηρούμε και στον χάρτη επιφανείας του προγνωστικού μοντέλου UKMO, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στον καιρό στην περιοχή μας. Αντιθέτως θα βρισκόμαστε υπό την επήρεια ομαλού βαρομετρικού πεδίου, με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους και την αισθητή ζέστη, ενώ η ανυπαρξία ψυχρών αερίων μαζών στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα θα έχει σαν αποτέλεσμα την περιορισμένη αστάθεια και γενικά την επικράτηση κυρίως ηλιοφάνειας στις περισσότερες περιοχές.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στον χάρτη, ήδη στην περιοχή της Κ.Μεσογείου και της Ιταλίας, σχηματίζεται μια οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή (βαρομετρικό χαμηλό με μέτωπα κακοκαιρίας στην επιφάνεια).

Η διαταραχή αυτή, φαίνεται να κινείται προς την περιοχή μας από την Παρασκευή και μετέπειτα (15/6) με την μορφή αποκομμένης short wave trough (χάρτης ECMWF), μεταφέροντας παράλληλα ψυχρότερες αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) καθιστώντας άστατο τον καιρό στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και πιθανώς το βόρειο και Α.Αιγαίο.

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί και την επόμενη εβδομάδα (18-19/6) καθώς είναι πιθανόν να επηρεασθούμε και από άλλες παρόμοιες διαταραχές προερχόμενες από την Κ.Ευρώπη.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα φυσιολογικά έως ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την περίοδο αυτή.


Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης (meteostorm)