Πολική εισβολή προ των πυλών: Ανάλυση επικείμενης κακοκαιρίας.

2019-02-19

Ύστερα από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με ήπιο καιρό και απουσία χειμωνιάτικων ουσιαστικά καιρικών συνθηκών, ο Χειμώνας φαίνεται πως στην ημερολογιακή τουλάχιστον «εκπνοή» του, θα αποφασίσει να μας δείξει για ακόμη μία φορά τα δόντια του. Και θα είναι κοφτερά.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας: Υψηλές πιέσεις στην δυτική, κεντρική και Β.Ευρώπη θα εξαναγκάσουν μία σκάφη χαμηλών (γεωδυναμικών) υψών να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την περιοχή της κεντρο-ανατολικής Μεσογείου το ερχόμενο Σάββατο 23/2. Η εν λόγω διαταραχή, θα συνοδεύεται από πολικές, σιβηρικής προέλευσης αέριες μάζες (χάρτης 1,2) οι οποίες ερχόμενες σε επαφή με τα θερμότερα νερά της Μεσογείου, θα έχουν σαν αποτέλεσμα κυκλογέννεση στην περιοχή μας (βαρομετρικό χαμηλό), ενώ η κατά πάσα πιθανότητα αποκοπή της ψυχρής μάζας στην περιοχή της Αδριατικής-Β.Ιονίου, θα εντείνει την ένταση και την διάρκεια της κακοκαιρίας.

Τί αναμένεται να συμβεί στην χώρα μας: Ουσιαστικά, από το απόγευμα-βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής (22/2) αναμένεται βαθμιαία δραματική αλλαγή του καιρού, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (12-15 και πλέον βαθμών της κλίμακας κελσίου) αρχικά στην Β-ΒΑ Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά της εν λόγω μεταβολής θα είναι όπως ήδη σημειώθηκε η πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές, οι θυελλώδεις έως σφοδροί βοριάδες στα πελάγη εντάσεως έως 10-12 μποφόρ στα ανατολικά (χάρτης 3) αλλά και οι χιονοπτώσεις οι οποίες φαίνεται να επηρεάζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας, όχι μόνο της ορεινής αλλά και της πεδινής και παράκτιας. Οι χιονοπτώσεις αυτές φαίνεται να αφορούν σε πρώτο χρόνο την Μακεδονία και την Θράκη (συμπεριλαμβανομένων των νησιών) αλλά σχετικά γρήγορα ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων κατά πάσα πιθανότητα θα μετατοπιστεί στην κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία, Στερεά) αλλά και την Πελοπόννησο, ακόμα και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου, πιθανόν και πεδινών στα βόρεια τμήματα αυτής. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως αν ο κύριος όγκος της ψυχρής μάζας αποκοπεί στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν την Ήπειρο και κατά πάσα πιθανότητα ακόμη και πεδινές-παράκτιες περιοχές της Δ.Ελλάδας που σπανίως βλέπουν χιόνι, ακόμη και νησιωτικά τμήματα του Ιονίου (κυρίως βόρειου) Πελάγους.

Όσον αφορά την Αττική. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, οι χιονοπτώσεις φαίνεται να δυσκολεύονται να απασχολούν τις πεδινές και παράκτιες περιοχές του νομού, ωστόσο πολύ αξιόλογες δείχνουν να είναι οι χιονοπτώσεις σε περιοχές άνω των 300 μέτρων, δημιουργώντας προβλήματα. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο χιονοπτώσεις να σημειωθούν και χαμηλότερα, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας (με επιφύλαξη ωστόσο).

Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία η πόλη της Θεσσαλονίκης θα δεχθεί χιονόπτωση, πολύ πιθανόν αρκετά αξιόλογης έντασης που δεν αποκλείεται να αφήσει πίσω της χιονόστρωση (το τελευταίο θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες μιας και εξαρτάται από λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως την θερμοκρασία).

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες: Σε πολύ χαμηλά επίπεδα φαίνεται να πέφτει η θερμοκρασία, κυρίως στην Β.Ελλάδα, όπου ο παγετός σε ένα μεγάλο κομμάτι της θα είναι ολικός (θερμοκρασίες ίσες ή μικρότερες του μηδενός καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας), ενώ ακόμα χαμηλότερες θα είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες (έως -7ο) ακόμη και σε πεδινές περιοχές, ενώ διψήφιες αρνητικές (-10...-15ο) θα σημειωθούν σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές. Αξιοσημείωτα χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες και στην υπόλοιπη χώρα.

Το κύμα ψύχους φαίνεται να μας απασχολεί για αρκετές ημέρες και πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στις μεταφορές, το οδικό δίκτυο και τις θάλασσες. Μπορείτε να παρακολουθείτε τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με την σοβαρή επικείμενη κακοκαιρία μέσα από την σελίδα μας.


Εκτίμηση: meteostorm team (Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης, Ηρακλής Κυριακίδης)