Προ των πυλών το χτύπημα του τυφώνα "τέρας" Florence (εικόνες και βίντεο μέσα από τον τυφώνα και από το διάστημα).

2018-09-12

Σε τυφώνα κατηγορίας 4 (εξαιρετικά επικίνδυνος) έχει αναβαθμισθεί ο τυφώνας Florence (Φλωρεντία), ο οποίος αυτήν την στιγμή βρίσκεται μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρολίνα των ανατολικών ΗΠΑ.


Ο κυκλώνας, ο οποίος αναμένεται να προσεγγίσει τις ακτές της Καρολίνα το βράδυ της Πέμπτης, είναι πιθανόν να ενισχυθεί σε κυκλώνα κατηγορίας 5 (την ανώτατη στην κλίμακα) πριν φθάσει στην ξηρά, τονίζουν οι ειδικοί, κάτι που τον καθιστά δυνητικά καταστροφικό όχι μόνο για τις παράκτιες περιοχές της βόρειας και νότιας Καρολίνα (στα σύνορα των οποίων αναμένεται να αποκτήσει και την μέγιστη ισχύ του) αλλά και για την ενδοχώρα και την πολιτεία της Βιρτζίνια.

ο τυφώνας Florence από το διάστημα

O κυκλώνας συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας έως και 220χλμ και είναι πιθανόν οι άνεμοι να ξεπεράσουν τις ταχύτητες αυτές (>249χλμ) φθάνοντας προς τις ΝΑ ακτές των ΗΠΑ. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κυκλώνας θα προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, κτήρια, γέφυρες, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ραγδαίες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες, αναμένονται επίσης. Ακόμη ο κυκλώνας μπορεί να προκαλέσει κύματα ύψους άνω των 5.5 μέτρων στις ακτές. 

Οι αρχές των ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι μαζικές εκκενώσεις σε Καρολίνα και Βιρτζίνια που αφορούν 1,7 εκατομμύρια κατοίκους. Ο Ντόναλτ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πολιτείες τις οποίες αναμένεται να πληγούν από το πέρασμα του τυφώνα "τέρας" όπως τον αποκαλούν οι επιστήμονες αλλά παράλληλα τονίζει ότι δεν ήταν ποτέ πιο προετοιμασμένοι από τώρα για να τον αντιμετωπίσουν.  

Η πορεία του τυφώνα Florence και η πιθανή εξέλιξή του στην διεθνή κλίμακα


Ο κυκλώνας αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές της Καρολίνα αργά το βράδυ της Πέμπτης και το ξημέρωμα της Παρασκευής και στην συνέχεια θα κινηθεί προς την ενδοχώρα εξασθενούμενος αλλά παραμένοντας εξαιρετικά επικίνδυνος.

Πηγή: CNN news, National Hurricane Center


Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης