Πρόγνωση Καιρού Αττικής (24.1.22).

2022-01-23

Χιονοπτώσεις κατά περιόδους έντονες φέρνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής η κακοκαιρία «Ελπίς» αύριο 24.1.22. Η μεταβολή αυτή αν και θα είναι σύντομης υφής, θα είναι αξιόλογη και θα ντύσει στα λευκά μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Ήδη από τις πρωινές ώρες αναμένεται βαρύς καιρός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ενώ ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ανατολικά και βόρεια του νομού (εκτός της Αθήνας). Σταδιακά ωστόσο και από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις αναμένεται να εξαπλωθούν σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο μέχρι και τα νότια παράκτια όπου και κατά περιόδους θα είναι έντονες μέχρι και τις απογευματινές ώρες, με έμφαση τα δυτικά-βορειοδυτικά και ανατολικά τμήματα του αστικού ιστού. Πιο συγκεκριμένα, ο αστικός ιστός και το κέντρο θα επηρεάζονται από χιονομπόρες κατά περιόδους έντονες με τις επίμαχες ώρες να τοποθετούνται μεταξύ 1-4 μ.μ και πιθανόν μεταξύ 7-9 μ.μ (πρόσκαιρη υποτροπή). Στα βόρεια και ανατολικά προάστια οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο εκτεταμένες και πιο έντονες, ενώ στα ανατολικά παράκτια (αλλά και στα βόρεια) αναμένεται συνοδεία ηλεκτρικής δραστηριότητας (καταιγίδα). Πάντως από τις απογευματινές και μετέπειτα ώρες αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων και μέχρι και λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν (στα ανατολικά και κυρίως τα βόρεια είναι πιθανόν να παραταθούν μέχρι και τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες). Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο «σφιχτές» στα κεντρικά και νότια πεδινά και παράκτια τμήματα για σημαντικές χιονοστρώσεις (ως επί τω πλείστο θετικές τιμές). Παρόλα αυτά κατά την διάρκεια των εξάρσεων η θερμοκρασία, τουλάχιστον στο κέντρο είναι πιθανό να φλερτάρει με τους 0ο βαθμούς κελσίου, οπότε οι συνθήκες για χιονόστρωση, κυρίως προς την δύση και μετά θα είναι περισσότερο ευνοϊκές. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 3-5 και βαθμιαία 5-7 και πρόσκαιρα και τοπικά κυρίως στα ανατολικά του νομού έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 0 (από 1 στα νότια και παράκτια) έως 4 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια οι αντίστοιχες ελάχιστες και μέγιστες θα είναι κατά 2 έως και 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Εκτιμώμενα ύψη χιονιού:

Κέντρο: Από 5 έως 10 εκατοστά (τα μεγαλύτερα στα πιο βόρεια ή ψηλά τμήματα όπως Ζωγράφου, Πανόρμου, Κυψέλη, Ακρόπολη κ.τ.λ).

Βόρεια προάστια: Από 15 έως 30 εκατοστά (όσο πιο βόρεια τόσο μεγαλύτερα τα ύψη χιονιού). Στα υπερβόρεια προάστεια η χιονόστρωση θα προσεγγίσει ή θα ξεπεράσει τα 40 εκατοστά.

Δυτικό-βορειοδυτικό τόξο Αθήνας: Από 10 έως 15 περίπου εκατοστά.

Ανατολική Αττική και προάστια: Από 15 έως 25 εκατοστά (στα ανατολικά παράκτια μεταξύ 5-15 λόγω θερμοκρασιών).

Νότια προάστια: Από 3 έως 5-7 εκατοστά.

Δυτική Αττική: Από 5 έως 15 εκατοστά (με την λιγότερη χιονόστρωση στα παράκτια ενώ θα αυξάνεται εκθετικά βαδίζοντας προς το εσωτερικό, όπως Μάνδρα, Ασπρόπυργος κ.τ.λ).


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης