Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος (24.1.22).

2022-01-23

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τοπικά έντονες χιονοπτώσεις στην ανατολική και την νότια Ελλάδα αναμένονται αύριο Δευτέρα (24.1.22) στην χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι με τις τοπικές αρχές καθώς οι χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το ορεινό νησιωτικό δίκτυο θα προκαλέσουν προβλήματα. Στην βόρεια Ελλάδα αναμένεται ως επί τω πλείστο ξηρός, παγερός καιρός με ισχυρό παγετό (τοπικά ολικό) την νύχτα και νωρίς το πρωί. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Η ημέρα θα ξεκινήσει με τοπικές χιονοπτώσεις παροδικά έντονες στην νότια Χαλκιδική (μέχρι τα παράκτια), τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και γρήγορα την Μαγνησία, (χιονοπτώσεις παροδικά έντονες και στον Βόλο), τα ανατολικά τμήματα του νομού Λαρίσης, τις Κυκλάδες και την Εύβοια. Στην βόρεια Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε υψόμετρα άνω των 300 περίπου μέτρων και στα νοτιότερα των Κυκλάδων άνω των 100μ. Στα Δωδεκάνησα οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται πάνω από τα 400-500μ. Σταδιακά και προς το μεσημέρι και μετέπειτα οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε ολόκληρη την ανατολική ηπειρωτική χώρα (μέχρι τα πεδινά) και θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους πολύ πυκνές μέχρι και το απόγευμα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να σημειωθούν στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Εύβοια και την βορειο-ανατολική Στερεά. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα είναι σχετικά λίγα και θα εντοπίζονται κυρίως στο εσωτερικό και κατά μήκος της ανατολικής πλευράς, με τις χιονοπτώσεις να φθάνουν έως τα πεδινά στα βορειότερα και έως τα 100-200μ στα νοτιότερα. Πάντως στην Θεσσαλία τα φαινόμενα προς το απόγευμα θα σταματήσουν. Στην βόρεια Ελλάδα αναμένεται κατά κόρον νεφελώδης καιρός, με διάσπαρτες νιφαδοπτώσεις ή ασθενείς χιονοπτώσεις στην δυτική και κεντρική Μακεδονία. Μικρές οι πιθανότητες αλλά όχι ανύπαρκτες, να χιονίσει ελαφρώς, τοπικά και πρόσκαιρα στα κεντρικά Επτάνησα και την δυτική Στερεά/δυτική Πελοπόννησο έως αρκετά χαμηλά. Από τις απογευματινές ώρες και προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά με εξαίρεση κάποιες περιοχές της βόρειας και ανατολικής Στερεάς και την Εύβοια, όπου ο ορογραφικός υετός θα συνεχίσει να δίνει περιστασιακά έντονες χιονοπτώσεις μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4-6 και στα πελάγη, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την κεντρική Μακεδονία 7 και τοπικά και πρόσκαιρα 8-9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 0 με 3 βαθμούς (ολικός παγετός στα ημιορεινά), στα κεντρικά τους 01 με 04 βαθμούς και στην υπόλοιπη δυτική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα τους 5-7 βαθμούς κελσίου. Ισχυρός παγετός αναμένεται την νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ακόμη και κάτω των -10 βαθμών στα πιο βόρεια και ορεινότερα τμήματα).


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης