Προοπτική για σοβαρή αλλαγή του καιρού: Οριστικό τέλος στο καλοκαίρι;

2018-09-19

Μπορεί ακόμη ο καλοκαιρινός καιρός να διατηρείται, ωστόσο η μετάβαση προς το Φθινόπωρο και το γήρας του καλοκαιριού δεν κρύβονται. Είναι λοιπόν αυτό το οριστικό τέλος για το φετινό πολύ ήπιο καλοκαίρι;

Ήδη από περασμένο μας άρθρο στις αρχές του μήνα αναφέραμε πως ο πολύ ήπιος καιρός θα συνεχισθεί πιθανότατα μέχρι και τις αρχές-μέσα του τρίτου δεκαημέρου του μήνα χωρίς κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς μέχρι και τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας δεν διαφαίνεται κάποια διαταραχή ικανή να μεταβάλλει σημαντικά τον καιρό στην περιοχή μας. Ωστόσο, η πρώτη σοβαρή απόπειρα του Φθινοπώρου φαίνεται να γίνεται στις αρχές προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας (24-25/9).

Αιτία, η βίαιη είσοδος του φθινοπώρου στην γηραιά ήπειρο, αρχής γενομένης από τα Β-ΒΔ (Μ.Βρετανία, Ιρλανδία, Σκανδιναβία) οι οποίες θα επηρεασθούν από διαδοχικά συστήματα κακοκαιρίας αλλά και τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Κατά πάσα πιθανότητα η χώρα μας δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτήν την σοβαρή αλλαγή του καιρού, σε δεύτερο χρόνο.

Όπως φαίνεται και από τα διαγράμματα του συνόλου των υποσεναρίων των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων ECMWF και GFS αντίστοιχα (ensembles) για Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, διακρίνεται έντονα η πτωτική τάση του μέσου όρου της θερμοκρασίας όσο βαδίζουμε προς τις 25/9 και μετέπειτα (κόκκινη γραμμή). Αυτή είναι μία τάση που διαμορφώνεται και την οποία παρακολουθούμε ήδη από τις αρχές του μήνα.

Ωστόσο, οι παράμετροι που θα καθορίσουν την ακριβή φύση της μεταβολής αυτής στον καιρό της χώρα μας, είναι αφενός η θέση που θα λάβει ο αζορικός αντικυκλώνας στον Ατλαντικό Ωκεανό και αφετέρου η κίνηση των ατμοσφαιρικών ατλαντικών χαμηλών. Η άνοδος του αζορικού, που κρίνεται απαραίτητη για τις περισσότερες αξιόλογες μεταβολές του καιρού στην χώρα μας, θεωρείται δεδομένη και αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

Όσον αφορά την κίνηση των χαμηλών του Ατλαντικού αυτό δεν είναι εύκολο να καθορισθεί με ακρίβεια εξαιτίας της χαοτικής λειτουργίας της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Τα τρία συστήματα που θα καθορίσουν σημαντικά την έκβαση της μεταβολής είναι αυτά που φαίνονται στον παρακάτω χάρτη. Προφανώς, παράμετροι όπως η ισχύς και η ταχύτητα κίνησης, είναι εξίσου σημαντικοί με την τροχιά που θα ακολουθήσουν. Το πιθανότερο σενάριο είναι είτε ο σχηματισμός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Κ.Μεσογείου, ως αποτέλεσμα της καθόδου σκάφης χαμηλών υψών στην Μεσόγειο, είτε δημιουργία εκτεταμένου ψυχρού μετώπου από την Κεντρική προς την Α.Ευρώπη που θα διασχίσει τα Βαλκάνια και την Α.Μεσόγειο μεταφέροντας αρκετά έως πολύ ψυχρές αέριες μάζες για την εποχή. 

Το πρώτο σενάριο ευνοεί την εκδήλωση αξιόλογων βροχοπτώσεων, κυρίως για την δυτική και Β.Ελλάδα, ενώ το δεύτερο σενάριο ευνοεί κυρίως την δημιουργία ισχυρού βορείου ρεύματος και γενικά ξηρού καιρού με πρόσκαιρα φαινόμενα.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. 


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης