Ψυχρή εισβολή: Αναλυτική Πρόγνωση Ελλάδος (Τρίτη 23/3/2021).

2021-03-22

Σοβαρή για την εποχή ψυχρή εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη, αρχής γενομένης από την βόρεια Ελλάδα και η οποία αναμένεται να κορυφωθεί κατά την διάρκεια των επόμενων 48-72 ωρών. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση για αύριο Τρίτη (23/3/2021):

Βόρεια Ελλάδα: Στην δυτική Μακεδονία ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες που βαθμιαία και κυρίως στα νότια-νοτιοδυτικότερα τμήματα της περιφέρειας (Κοζάνη, Γρεβενά) θα έχουν πιο αξιόλογο χαρακτήρα. Παύση των φαινομένων σταδιακά και από το απόγευμα. Χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ το μεσημέρι θα περιορίζονται κυρίως από τα 800 μέτρα και πάνω (με εξαίρεση την Φλώρινα). Στην κεντρική Μακεδονία αναμένονται ήδη από το ξημέρωμα ασθενείς αρχικά βροχές στα πεδινά/παράκτια και ως επί τω πλείστο σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Πιερία και Σέρρες (εδώ λιγότερα και πιο αξιόλογα στα δυτικά), που βαθμιαία θα αποκτήσουν πιο αξιόλογο, μέτριο χαρακτήρα αλλά με σταδιακή εξασθένηση και έπειτα παύση προς το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας τα φαινόμενα θα είναι πολύ λίγα και τοπικού χαρακτήρα. Οι χιονοπτώσεις στην αρχή της ημέρας θα κατέβουν πρόσκαιρα έως και τα 200 μέτρα στην Θεσσαλονίκη, έως τα 300 μέτρα στην Πιερία, έως τα 400 μέτρα σε Χαλκιδική και έως τα 300-400 μέτρα στις Σέρρες (κατά μέσο όρο). Φυσικά τα υψόμετρα προς το μεσημέρι θα ανέβουν αρκετά και θα περιοριστούν στα ημιορεινά. Στην Α. Μακεδονία και την Θράκη γενικά δεν αναμένονται φαινόμενα και ο καιρός θα είναι αρκετά ψυχρός αλλά με αρκετά ανοίγματα.

Κεντρική Ελλάδα: Στην Ήπειρο λίγες πρόσκαιρες ασθενούς χαρακτήρα βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις από τα 700-800 περίπου μέτρα στον νομό Ιωαννίνων (>1000 στα υπόλοιπα). Στην Θεσσαλία, βροχές αρκετά αξιόλογες και κατά διαστήματα έντονες, με χιονοπτώσεις αρχικά ακόμα και πάνω από τα 400-500μ και βαθμιαία άνω των 700 μέτρων. Στην Στερεά, νεφώσεις με βροχές, αρχικά τοπικού χαρακτήρα και βαθμιαία περισσότερο αξιόλογες στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας), με χιονοπτώσεις αρχικά άνω των 1000μ και βαθμιαία από το απόγευμα και πάνω από τα 800 μέτρα (στην βόρεια Εύβοια έως και τα 600μ).

Νότια Ελλάδα: Στην Πελοπόννησο αρχικά λίγες βροχές ασθενούς χαρακτήρα και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία και μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο αξιόλογο χαρακτήρα και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται άνω των 800 μέτρων. Βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα) με χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά της Κρήτης.

Ανατολικό Αιγαίο και Ιόνιο: Στο ανατολικό Αιγαίο βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στο Ιόνιο νεφώσεις, με παροδικές βροχές κυρίως ασθενούς χαρακτήρα.

Αττική: Νεφώσεις με αρχικά τοπικές βροχές στα βόρεια νομού. Βαθμιαία σποραδικές βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές του νομού με τις χιονοπτώσεις αρχικά να εντοπίζονται άνω των 1000μ στην Πάρνηθα και από το απόγευμα άνω των 800 μέτρων. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με ασθενείς αρχικά βροχές από τις πρώτες πρωινές ώρες που βαθμιαία θα αποκτήσουν πιο μέτριο χαρακτήρα κυρίως στα πιο ανατολικά και νότια τμήματα της πόλης και του νομού. Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά ακόμη και πάνω από τα 200μ (πιθανότατα έως τις παρυφές της πόλης) ενώ προς το μεσημέρι τα υψόμετρα θα ανέβουν και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται άνω των 500 μέτρων. Πάντως ήδη από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και γρήγορα θα σταματήσουν. Μικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα να χιονίσει για λίγο και σε περιοχές της πόλης και στα δυτικά του νομού πάνω από τα 100 μέτρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη από βόρειες/βορειοδυτικές διευθύνσεις (δυτικοί στο νότιο Αιγαίο) με ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός την νύχτα στα βόρεια ορεινά/ημιορεινά.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης