Ψυχρή εισβολή ανήμερα των Χριστουγέννων (Εκτίμηση καιρικών συνθηκών).

2018-12-22

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων (25/12) με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Πλήρως εναρμονισμένος με το κλίμα των εορτών φαίνεται πως θα είναι ο καιρός τα φετινά Χριστούγεννα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς μία ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας ανήμερα των Χριστουγέννων θα αλλάξει σημαντικά τις καιρικές συνθήκες σε σχέση με το τρέχον Σαββατοκύριακο και την Παραμονή όπου θα παραμείνουν πολύ ήπιες έως ζεστές για την εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ψυχρό μέτωπο που θα διασχίσει την χώρα το ξημέρωμα των Χριστουγέννων αρχικά από τα βόρεια και μέχρι και το τέλος της ημέρας και στην υπόλοιπη χώρα θα έχει χαρακτηριστικά: την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (τοπικά και >10ο της κλίμακας κελσίου), τις τοπικές βροχές κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στην Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία και την Στερεά. Οι χιονοπτώσεις στην Β.Ελλάδα θα είναι πιθανότατα πρόσκαιρες (πρωινές ώρες) και θα αφορούν τα βόρεια τμήματα της Κ.Μακεδονίας (Πέλλα, Κιλκίς), την Δ.Μακεδονία και τον Β.Έβρο και οι βροχές θα έχουν σύντομο χαρακτήρα, ενώ προς τις μεσημβρινές ώρες και μετέπειτα ο καιρός στην Β.Ελλάδα θα βελτιωθεί σημαντικά. Στην Θεσσαλία φαίνεται οι χιονοπτώσεις να σημειώνονται από τις μεσημβρινές μέχρι και τις απογευματινές ώρες και στην Στερεά μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες. Ισχυρές κατά τόπους φαίνεται να είναι οι βροχές στο Ν.Αιγαίο.

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν και οι βοριάδες, οι οποίοι στο Αιγαίο και την Κ.Μακεδονία θα αγγίξουν τα 7-8 μποφόρ.

Ακολουθεί ο χάρτης με τα υψόμετρα (κατά μ.ο) ανά περιοχή:

Πρόγνωση/Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης