Ψυχρή Εισβολή: Επιλεκτικές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις βοριάδες.

2020-01-04

Σημαντική ψυχρή εισβολή αναμένεται να επηρεάσει την χώρα από το απόγευμα της Κυριακής (5/1) και από την Β.Ελλάδα και από το βράδυ και κατά την διάρκεια της Δευτέρας των Φώτων (6/1) όλη την χώρα.

Οι χιονοπτώσεις φαίνεται να έχουν ξανά επιλεκτικό χαρακτήρα και φαίνεται να παρουσιάζουν μία εμμονή και πάλι σε περιοχές της κεντρικής και Α.Στερεάς όπως η Αττική, η Βοιωτία και εν μέρει η Φθιώτιδα, η Φωκίδα και η Εύβοια. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν να επηρεάζουν τις ορεινές περιοχές αλλά βαδίζοντας προς το βράδυ της Κυριακής και κυρίως το ξημέρωμα της Δευτέρας θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου (>300μ) και στα βορειότερα της Στερεάς ακόμη και πεδινές περιοχές.

Στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα θα έχουν γενικά ασθενή/μέτριο, τοπικό και πρόσκαιρο χαρακτήρα. Πιθανότητα για πρόσκαιρη χιονόπτωση ή νιφαδόπτωση μέσα στην Κυριακή και κυρίως τις απογευματινές/βραδινές ώρες έχουν: η Κ.Μακεδονία (Χαλκιδική, Πιερία/Κατερίνη), Θεσσαλία (Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα, ίσως και ο Βόλος αργά), Δ.Μακεδονία (κυρίως οι νομοί Φλώρινας και Καστοριάς), τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, η Δράμα και ο Β.Έβρος. Έμφαση θα έδινα στην Δ.Μακεδονία, την Πιερία, την Α.Θεσσαλία και την Χαλκιδική. Στις περιοχές αυτές δεν αποκλείεται να υπάρξει μερική χιονόστρωση (1-5cm).

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένεται συννεφιά και τις πρωινές/μεσημβρινές ώρες πιθανόν ασθενής βροχή. Τις απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα νιφαδόπτωσης ή ασθενούς χιονόπτωσης κυρίως στα ανατολικά της πόλης. Στα ανατολικά του νομού όπως ο Χορτιάτης, ο Σοχός, ο Σταυρός και η Ασπροβάλτα δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να έχουν και μέτριο χαρακτήρα και να σημειωθεί μερική χιονόστρωση.

Για την περιοχή της Αττικής αναμένουμε βροχή από τις απογευματινές ώρες και χιόνια στα ορεινά. Ωστόσο μέσα στην νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα τα υψόμετρα χιονόπτωσης βαθμιαία θα πέφτουν επηρεάζοντας τα ημιορεινά, τα Β.Προάστια και βαθμιαία προς το ξημέρωμα περιοχές των δυτικών προαστίων και του αστικού ιστού με πολύ χαμηλό υψόμετρο (ενδεχομένως και κάτω των 200μ). Αξιόλογες χιονοστρώσεις αναμένονται σε όλο το ορεινό/ημιορεινό δίκτυο και τα βόρεια προάστια. 

Οι βοριάδες μέσα στην Κυριακή θα πνέουν με ένταση 5-7 μποφόρ με προοδευτική ενίσχυση στα πελάγη, τον Κ.Μακεδονία, τον Θερμαϊκό και τον Πατραϊκό στα 8 και τοπικά και 9-10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε προοδευτική πτώση από τα βόρεια. Παγετός, θα σημειωθεί τις νυχτερινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα βόρεια τοπικά ισχυρός (<-6°C).


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης