Ψυχρή εισβολή προ των πυλών: Χιονοπτώσεις θα πολιορκήσουν πεδινά τμήματα της Β.Ελλάδας.

2018-11-27

Χειμωνιάτικη αλλαγή επιφυλάσσει ο καιρός για την Β.Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τοπικά θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Ουσιαστικά, από το απόγευμα της Τετάρτης οι ψυχρές, πολικής προέλευσης αέριες μάζες που θα βρίσκονται ήδη στα Βαλκάνια, αναμένεται να διασχίσουν το κατώφλι των βορείων συνόρων μας εισβάλλοντας αρχικά στις βορειότερες περιοχές και τον Β.Έβρο και μέχρι και το πρωινό της Πέμπτης σχεδόν σε ολόκληρη την Μακεδονία και την Θράκη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι όποιες βροχοπτώσεις θα σημειώνονται ήδη, από αργά το απόγευμα να μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις αρχικά έως τα πεδινά του κεντρικού και Β.Έβρου και βαθμιαία έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα μέσα στην νύχτα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε κεντρική και Α.Μακεδονία.

Νομός Έβρου: Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του νομού Έβρου ακόμη και στα πεδινά (0μ) από αργά το απόγευμα (19:00-20:00 μ.μ). Περιοχές όπως η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, θα δεχθούν πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ισχυρών ανέμων (χιονοθύελλες). Στις περιοχές αυτές θα υπάρξει ολική χιονόστρωση και καλό είναι όσοι κινηθείτε προς τα εκεί να έχετε μαζί σας αντιολυσθητικές αλυσίδες. Η Αλεξανδρούπολη θα έχει βροχή και τις μεταμεσονύχτιες ώρες πιθανότατα εναλλαγές βροχής και χιονόβροχου. Νωρίς το πρωί πλέον της Πέμπτης κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθεί ασθενή - μέτρια χιονόπτωση χωρίς χιονόστρωση.

Νομός Ροδόπης: Χιονοπτώσεις αναμένονται στην Ροδόπη από αργά το απόγευμα βαθμιαία και πάνω από τα 400-500μ και μέχρι το βράδυ έως και περιοχές με μηδενικό υψόμετρο κοντά στα σύνορα ακόμη και με ολική χιονόστρωση. Όσον αφορά την Κομοτηνή, οι βροχοπτώσεις φαίνεται να την απασχολούν μέχρι και τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες και να δέχεται χιονόπτωση προς το ξημέρωμα της Πέμπτης και μετέπειτα.

Ξάνθη: Στον νομό Ξάνθης αναμένονται βροχές καθόλη την διάρκεια της Τετάρτης. Από αργά το απόγευμα και προς το βράδυ, χιονοπτώσεις θα σημειώνονται πάνω από τα 400μ και σταδιακά έως και τα πεδινά κοντά στα σύνορα, συνοδεία χιονόστρωσης άνω των 300-400μ και μέχρι τα πεδινά στα βόρεια.

Καβάλα: Βροχές αναμένονται στην Καβάλα καθ'όλη την διάρκεια της Τετάρτης. Από αργά το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέλθουν έως και τα 700-800μ και βαθμιαία τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσκαιρα και πάνω από τα 600μ.

Δράμα: Χιονοπτώσεις αναμένονται στην Δράμα από αργά το απόγευμα αρχικά σε περιοχές άνω των 400-500μ και βαθμιαία και στα πεδινά κοντά στα σύνορα. Στην πόλη της Δράμας φαίνεται να χιονίζει από τις μεταμεσονύκτιες ώρες και πάνω από τα 300-400μ.

Χαλκιδική: Βροχές αναμένονται στην παράκτια Χαλκιδική την Τετάρτη και την Πέμπτη και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά. Ωστόσο από αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο εσωτερικό της Χαλκιδικής, χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους αρχικά στον Χολωμόντα και βαθμιαία από αργά το βράδυ και μετέπειτα και σε περιοχές άνω των 700-800μ. Βαδίζοντας προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους και πάνω από τα 400-500μ. Αξιόλογη χιονόστρωση αναμένεται σε περιοχές άνω των 800μ.

Νομός Θεσσαλονίκης: Βροχές αναμένονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται στον Χορτιάτη το βραδάκι αρχικά στις κορυφές και βαθμιαία προς τα μεσάνυχτα και μετέπειτα και πάνω από τα 600-700μ (χιονόπτωση θα δεχθεί και το χωριό) με αξιόλογες χιονοστρώσεις ακόμη και πάνω από τα 700-800μ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός προς το ξημέρωμα, καθώς χιονοπτώσεις είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια προάστια πάνω από τα 300-400μ.

Νομός Σερρών - Κιλκίς: Βροχές αναμένονται στα πεδινά του Κιλκίς και των Σερρών. Από αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες, χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα σύνορα Δράμας - Σερρών άνω των 400-500μ και στο Κιλκίς άνω των 300-400μ.

Νομοί Πέλλας - Ημαθίας: Χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν την Πέλλα και την Ημαθία από αργά το βράδυ της Τετάρτης και το ξημέρωμα της Πέμπτης αρχικά στα ημιορεινά και βαθμιαία κοντά στα 300-400μ. Οριακά βρίσκονται στο να δεχθούν χιονόπτωση οι πόλεις της Έδεσσας και της Νάουσας. Αξιόλογες χιονοστρώσεις θα έχουμε στο Βέρμιο ακόμη και πάνω από τα 600-700μ. Στην πόλη της Βέροιας αναμένεται βροχή και ίσως χιονόνερο στις παρυφές της πόλης νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Πιερία: Βροχές αναμένονται σε Πιερία και Κατερίνη. Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται στα Πιέρια πάνω από τα 700-800μ και σταδιακά μέχρι και της πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και πάνω από τα 400-500μ.

Δ.Μακεδονία: Τοπικές ασθενείς έως μέτριες χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να απασχολούν την Δ.Μακεδονία από αργά το βράδυ της Τετάρτης και τις μεταμεσονύκτιες ώρες, πιο αξιόλογες σε Πτολεμαίδα, Κοζάνη και Φλώρινα. Πιο ασθενείς και τοπικές θα είναι οι χιονοπτώσεις σε Καστοριά και Γρεβενά.

Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι της Πέμπτης.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης