Πρόσκαιρο αλλά έντονο θερμό επεισόδιο στην ηπειρωτική χώρα.

2018-07-19

Το πρώτο αξιόλογο θερμό κύμα του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να επηρεάσει την ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα τα ανατολικά, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα (21-23/7).

Αιτία, πολύ θερμές αέριες μάζες οι οποίες θα μεταφερθούν από την Β.Αφρική προς την περιοχή της κεντρικής και Α.Μεσογείου.

Σάββατο 21/7: 

Άνοδος της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά, με τις μέγιστες τιμές της να αγγίζουν τους 36-38ο κελσίου. Στα νησιωτικά και παράκτια η μέγιστη θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη εξαιτίας της επιρροής της θαλάσσιας αύρας ή των βοριάδων.

Κυριακή 22/7: 

Κορύφωση του θερμού κύματος. Η ημέρα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί για την ανατολική ηπειρωτική χώρα ως ημέρα καύσωνα, με τις μέγιστες τιμές της να αγγίζουν στην θεσσαλική πεδιάδα, την κεντρική και Α.Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής και της Χαλκίδας) και την Α.Πελοπόννησο τους 38-40ο κελσίου. Τοπικά σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Καλαμπάκα, το Άργος, η Κόρινθος και η Σπάρτη, πιθανώς να ξεπεράσει και τους 40ο (41-42ο). Στην Κ.Μακεδονία και την Αιτωλοκαρνανία, η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 37-38 και πιθανώς τοπικά τους 39ο κελσίου.

Οι βοριάδες διατηρούνται στα πελάγη με μέγιστη ένταση τα 5-6 μποφόρ διατηρώντας την θερμοκρασία στα νησιωτικά τμήματα σε χαμηλότερα επίπεδα (όχι πάνω από 33-35ο). Θαλάσσια αύρα και επίσης χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά περισσότερη υγρασία στα παράκτια.

Δευτέρα 23/7:

Υποχώρηση της ζέστης στην δυτική και Βόρεια Ελλάδα με πιο αυξημένη συννεφιά και τοπικές βροχές από τις απογευματινές βραδινές ώρες στην ΒΔ Ελλάδα. Ωστόσο στην υπόλοιπη ανατολική και νότια Ελλάδα οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν, φθάνοντας και πάλι τους 38-39ο κελσίου. Εάν δε, συνδυασθεί με ηλιοφάνεια (κάποια στοιχεία θέλουν περισσότερη συννεφιά) τοπικά η θερμοκρασία θα φθάσει και πάλι τους 40-41ο κελσίου.

Οι βοριάδες εξασθενούν σημαντικά στα πελάγη (στο Ιόνιο στρέφονται σε Δ-ΝΔ) οπότε ανεβαίνει η αίσθηση της δυσφορίας στα νησιωτικά τμήματα.

Από την Τρίτη αναμένεται βαθμιαία αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (σε αρκετά ήπια έως δροσερά επίπεδα) σε όλη την χώρα.


Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης