Σχηματισμός ατμοσφαιρικής διαταραχής με κύρια χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα στην Κ.Μεσόγειο: Η Πιθανή εξέλιξη του φαινομένου (17-19/9/20).

2020-09-16

Τις τελευταίες 36 περίπου ώρες, τα κυριότερα προγνωστικά μοντέλα παρουσιάζουν τον σχηματισμό μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής (που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη) με κύρια χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα, νότιο-ανατολικά της Μάλτας. Πριν περάσουμε στο κομμάτι της εκτίμησης του πώς μπορεί να επηρεάσει την χώρα τα επόμενα 24ωρα, θα ήθελα να κάνω μερικές επεξηγήσεις σχετικά με την φύση αυτών των συστημάτων και πως ακριβώς συνδέεται ή δεν συνδέεται με τους κλασικούς τροπικούς κυκλώνες. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι μία κατηγορία υφέσεων «εξω-τροπικών κυκλώνων» που μοιράζεται δύο κοινά χαρακτηριστικά με τους παραδοσιακούς κυκλώνες του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού:

Το πρώτο είναι ο θερμός πυρήνας τους (εικόνα πρώτη). Σε αντίθεση με τα κλασικά βαρομετρικά χαμηλά που διαθέτουν ψυχρό πυρήνα λόγω του ψυχρού αέρα που ακολουθεί το ψυχρό μέτωπο στις μέσες/κατώτερες ατμοσφαιρικές στάθμες, οι κυκλώνες δεν διαθέτουν ψυχρό πυρήνα. Αντιθέτως ο πυρήνας τους είναι θερμός, ενίοτε θερμότερος από ότι οι γειτονικές περιοχές.

Το δεύτερο κοινό στοιχείο είναι ο έντονος στροβιλισμός (εικόνα δεύτερη) που παρατηρείται κατά μήκος της διαμέτρου του συστήματος, περιστροφική κίνηση που κορυφώνεται στο κέντρο του με τον χαρακτηριστικό σχηματισμού ενός «ματιού» ως αποτέλεσμα.

Πέραν τούτων, οι μεσογειακοί κυκλώνες δεν διαθέτουν την δυναμική και καταστροφική ισχύ των παραδοσιακών κυκλώνων, με τους τυπικούς ανέμους των τουλάχιστον 130-150 χλμ/ώρα (μέση ένταση) και τις κατακλυσμιαίες βροχές που μπορούν να αφήσουν εκατοντάδες χιλιοστά βροχής σε λιγότερο από 2-3 ημέρες.

Η εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή μας (17-20/9):

Όσον αφορά την εξέλιξη της συγκεκριμένης διαταραχής, αυτή αναμένεται να απασχολήσει τον ελλαδικό χώρο κατά την διάρκεια κυρίως της Παρασκευής και του Σαββάτου (εν μέρει ίσως και της Κυριακής) και μέχρις στιγμής το εν λόγω σύστημα φαίνεται να ακολουθεί μία αρκετά νότια πορεία (κατά μήκος του Ν.Ιονίου), όπως φαίνεται και στον παραπάνω χάρτη. Δεδομένης της μικρής έκτασης αυτών των συστημάτων, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν έντονα, ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά στην Ν.Ελλάδα και αφορά τις περιοχές του Ν.Ιονίου, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (ενδεχομένως της Κρήτης) και δευτερευόντως την Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Σε συγκριτικά πολύ μικρότερη κλίμακα θα επηρεασθούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας και της Β.Εύβοιας. Τοπικές βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται ήδη από αύριο στο Ιόνιο και την δυτική ηπειρωτική, κυρίως παράκτια Ελλάδα. Παρόλο που πρέπει να αναφερθεί με βεβαιότητα (για αποφυγή παντός φύσεως πανικού) ότι οι επιπτώσεις ενός τέτοιου συστήματος δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές ενός τροπικού κυκλώνα, δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν σε κάποιες περιοχές της χώρας εξαιτίας του πιθανού μεγάλου όγκου βροχής (που ίσως προσεγγίσει ή και ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 χιλιοστά) σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά και των ισχυρών ανέμων, η μέση ένταση των οποίων ενδέχεται να αγγίξει τα 8-9 μποφόρ, ενώ οι ριπές αυτών ενδέχεται να ξεπεράσουν αρκετά τα 100 χλμ.

Αν και το Σάββατο και το πρώτο μισό της Κυριακής είναι πιθανό το σύστημα να απασχολήσει την Κρήτη και περιοχές της Δωδεκανήσου, η ακριβής πορεία του δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Το σίγουρο είναι ότι κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής και κυρίως προς την Κυριακή, το εν λόγω σύστημα θα αποδυναμωθεί σημαντικά, μαζί και τα έντονα φαινόμενα που θα συνοδεύει.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Δ-ΒΔ Ελλάδα, η κεντρική και κυρίως η Β.Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη) θα επηρεασθεί ελάχιστα ή και καθόλου από την εν λόγω κακοκαιρία.

Τα παραπάνω μπορεί να συμβαίνουν και να έχουν συμβεί και σε άλλες κακοκαιρίες, ωστόσο λόγω της περιορισμένης συχνότητας εμφάνισης τέτοιου είδους συστημάτων στην περιοχή μας, οφείλουμε να είμαστε λίγο προσεκτικοί.

Νεότερες πληροφορίες, αύριο.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης