Σε καλοκαιρινή τροχιά ο καιρός (Εκτίμηση διαστήματος 31/5-6/6/2018)

2018-05-31

Εισερχόμαστε πλέον ημερολογιακά στο καλοκαίρι και ο καιρός φαίνεται να εναρμονίζεται πλήρως με αυτό όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες.

Όπως παρατηρούμε και στον χάρτη γεωδυναμικών υψών (500hPa) του προγνωστικού μοντέλου GFS, οι υψηλές πιέσεις τις κεντρικής Μεσογείου επεκτείνονται προς την περιοχή μας, ενώ παράλληλα θερμότερες αέριες μάζες μεταφέρονται προς τα μέσα και κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθιστώντας τον καιρό λιγότερο ασταθή και περισσότερο θερμό και ξηρό στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι η τοπικά έντονη αστάθεια των προηγούμενων ημερών περιορίζεται σημαντικά και θα εντοπίζεται κυρίως σε πιο ηπειρωτικές και ορεινές περιοχές, βασικά της κεντρικής και Β.Ελλάδας (Ήπειρος, Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά, ορεινή Πελοπόννησος) με την μορφή πρόσκαιρων όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων μικρής διάρκειας, αλλά πολύ πιο περιορισμένης έκτασης συγκριτικά με το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, η παρουσία του θερινού χαμηλού της Μ.Ανατολής, σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις της Κ.Μεσογείου και των Βαλκανίων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση πρώιμων ετησίων (μελτεμιού) στα ανατολικά, με μέγιστη ένταση τα   5-6 και πιθανώς πολύ τοπικά στο ΝΑ Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται την περίοδο αυτή (31/5-2/6) στα ήπια καλοκαιρινά επίπεδα των τελευταίων ημερών (μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά 28-31ο και στα νησιά έως 3-5ο πιο χαμηλές).

Από εκεί και ύστερα και για το χρονικό διάστημα από 3 έως και 6 περίπου Ιουνίου, ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην Κ.Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Μ.Ανατολής, φαίνεται να εξασθενεί (όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη γεωδυναμικών υψών των 500hPa του προγνωστικού μοντέλου ECMWF), συνεπώς αναμένεται και μία εξασθένηση των πρώιμων ετησίων στα ανατολικά κατά 1-3 μποφόρ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της σχετικής υγρασίας και του δείκτη δυσφορίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 1-3ο συγκριτικά με τα επίπεδα των προηγούμενων ημερών.

Ωστόσο, η αστάθεια των μεσημβρινών - απογευματινών ωρών, πιθανόν να ενισχυθεί εκ νέου, καθώς είναι πιθανόν να μας επισκεφθούν ελαφρώς ψυχρότερες αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα από την Κ.Ευρώπη και σε συνδυασμό με τις πιο θερμές και ξηρές αέριες μάζες στα κατώτερα στρώματα και την επιφάνεια αλλά και τους ασθενείς ανέμους, δημιουργήσουν αρκετά ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων στα ηπειρωτικά. 


Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης (meteostorm)