Σημαντική Επιδείνωση του καιρού: Κακοκαιρία στην χώρα (13-15/10/2021).

2021-10-12

Σημαντικότατη επιδείνωση θα παρουσιάσει εκ νέου ο καιρός από τις αμέσως επόμενες ώρες σταδιακά στην χώρα και από τα δυτικά. Κύρια χαρακτηριστικά της ερχόμενης κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας μέσα στην Πέμπτη και την Παρασκευή, η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και οι θυελλώδεις τοπικά άνεμοι στα πελάγη. Επιπροσθέτως, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα της ορεινής δυτικής και κεντρικής χώρας, ενώ στα βόρεια/βορειοδυτικά αυτές θα κατηφορίσουν σε αρκετά για την εποχή, χαμηλά υψόμετρα. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Πέμπτη (14/10): Ημέρα κακοκαιρίας σταδιακά σχεδόν για όλη την χώρα. Έντονα φαινόμενα αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία και στις πιο ανατολικές περιοχές με εξαίρεση τα πολύ ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου και την Θράκη, τα οποία θα αρχίσουν να επηρεάζονται από αργά το βράδυ και μέσα στην Παρασκευή. Έντονα κατά περιόδους φαινόμενα αναμένονται και στην Θεσσαλονίκη και βροχές καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και στην Αττική περίπου από το μεσημέρι και μετέπειτα (η θερμοκρασία έως 21 βαθμοί κελσίου). Πάντως την νύχτα στην δυτική/βορειοδυτική Ελλάδα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί αρκετά. Οι άνεμοι, νότιοι/νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο και από ανατολικές/βορειοανατολικές στο βόρειο Αιγαίο, θα πνέουν με βασική ένταση τα 4-6 και τοπικά έως 7-8 μποφόρ. Ισχυροί έως θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στην κοιλάδα του Αξιού, την Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στην βόρεια/βορειοδυτική Ελλάδα θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα (όχι πάνω από 5-6 βαθμούς στην δυτική Μακεδονία και έως 10 βαθμούς στην κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη) με το κρύο να είναι έντονο ακόμα και στα πεδινά. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα πολύ ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (στην δυτική Μακεδονία έως τα 1400 μέτρα, στον νομό Φλώρινας πρόσκαιρα ακόμα και πάνω από τα 800-900 μέτρα και στην κεντρική Μακεδονία ακόμα και πάνω περίπου από τα 1700 μέτρα).

Παρασκευή (15/10): Κακοκαιρία θα επικρατήσει την Παρασκευή κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, το Αιγαίο, την κεντρική/ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νότια/νοτιοδυτικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου Πελάγους. Στα δυτικά/βορειοδυτικά και κεντρικά τμήματα ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος αν και θα παραμείνει άστατος, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της ημέρας. Βροχές θα σημειωθούν και στην Θεσσαλονίκη, με σημαντική πιθανότητα παράτασης των βροχών καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ σημαντικές έως έντονες θα είναι οι βροχές στην Αττική. Πάντως προς το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα τείνουν να μετατοπίζονται στις πιο ανατολικές και νότιες περιοχές και την νοτιοδυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα στραφούν σχεδόν παντού σε ανατολικούς/βορειοανατολικούς με βασική ένταση τα 4-6 και τοπικά στα πελάγη έως 7-8 ίσως και 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα παραμείνει χαμηλή για την εποχή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, δεν θα ξεπεράσει τους 13-17 βαθμούς κελσίου. Στην δυτική Ελλάδα με τα ανοίγματα και τον βελτιωμένο καιρό μετά το μεσημέρι αλλά και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η μέγιστη τιμή θα αγγίξει και τους 18-22 βαθμούς κελσίου. 

Τέλος, το Σάββατο (16/10) θα ξεκινήσει με βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και το Αιγαίο αλλά σταδιακά τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να εξασθενούν. Πιθανότητα για παροδικές μπόρες ή σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική, δυτική κυρίως χώρα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης