Σημαντική μεταβολή του καιρού με χειμερινά χαρακτηριστικά.

2018-11-13

Σημαντική αλλαγή αναμένεται στον καιρό της χώρας μας τις επόμενες ημέρες, με την βόρεια Ελλάδα να υποδέχεται τα πρώτα σκιρτήματα του φετινού χειμώνα.

Αλλάζει το patern ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη και μαζί με αυτό αλλάζει και το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας, το οποίο εκτός από βαρετό και μονότονο τους τελευταίους δύο μήνες, έχει δημιουργήσει και πολλά προβλήματα στο έδαφος και τις καλλιέργειες οι οποίες στερούνται νερό.

Αιτία λοιπόν της αλλαγής αυτής ένας ισχυρός αντικυκλώνας, ο οποίος επεκτεινόμενος προς την Β.Ευρώπη και την Σκανδιναβία, θα εξαναγκάσει μία ατμοσφαιρική διαταραχή με χαρακτηριστικά ψυχρής λίμνης, να κινηθεί από τα βόρεια διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας προς την περιοχή της ανατολικής και Κ.Μεσογείου (η παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη).

Καθώς ο αντικυκλώνας ισχυροποιείται και κινείται ακόμη πιο Β-ΒΑ, η ατμοσφαιρική διαταραχή αναγκάζεται να αποκοπεί από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία και ουσιαστικά να «λιμνάσει» πάνω από την περιοχή μας. Η παραμονή της όμως αυτή στα θερμά νερά της Μεσογείου θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Σύρτης (Αλγερία) το οποίο φαίνεται να ακολουθεί Β-ΒΑ πορεία προς την χώρα μας. Παράλληλα η ψυχρή λίμνη θα τροφοδοτεί με ψυχρές αέριες μάζες την κατώτερη τροπόσφαιρα με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στην Β.Ελλάδα (παρατίθεται ο χάρτης γεωδυναμικών υψών στα 500hPa και ο χάρτης θερμοκρασίας 850hPa που αποτυπώνουν το νόημα της άνωθεν παραγράφου).


Ωστόσο, όσο θα βαδίζουμε προς το Σαββατοκύριακο, μία ακόμη ατμοσφαιρική διαταραχή θα εξαναγκασθεί να κινηθεί Ν-ΝΔ αποκοπτόμενη από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία και μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης από την περιοχή της Ρωσίας (χάρτης). Και ας περάσουμε τώρα στο ρεζουμέ του παρόντος άρθρου: Πως θα διαμορφωθεί ο καιρός δηλαδή από την ερχόμενη Πέμπτη έως και την επόμενη Τρίτη (20/11) στην χώρα μας.


Πέμπτη: Λίγες βροχές στην Β-ΒΑ Ελλάδα, την Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Β.Κρήτη και την ΝΔ Πελοπόννησο. Πτώση της θερμοκρασίας στην Β-ΒΑ Ελλάδα. 

Παρασκευή: Αρκετή συννεφιά στην δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα που σταδιακά θα επεκταθούν Β-ΒΑ. Βροχές θα εκδηλωθούν στο κεντρικό και Ν.Ιόνιο, την Στερεά, την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία και το δυτικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά πάνω από τα 1500 περίπου μέτρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια. Βαθμιαία ενίσχυση των Α-ΒΑ ανέμων στο βόρειο Αιγαίο στα 6-7 μποφόρ.

Σαββατοκύριακο: Γενικεύονται και εντείνονται οι βροχές, επεκτεινόμενες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παράλληλα η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση στην Β.Ελλάδα (όχι πάνω από 9-12ο) και οι χιονοπτώσεις κατέρχονται πολύ πιθανώς ακόμη και κάτω από τα 1000μ (600-800μ) στην Δ.Μακεδονία, την Κ.Μακεδονία (λίγο υψηλότερα) και τις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία και τα Σκόπια. Οι Α-ΒΑ στο Αιγαίο και οι Α-ΝΑ άνεμοι στο Ιόνιο, θα φθάνουν τοπικά και τα 8 μποφόρ.

Ωστόσο εξαιτίας της προγνωστικής ασάφειας όσον αφορά ακόμη την ακριβή τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού αλλά και την ακριβή θέση και τον βαθμό αποκοπής της ψυχρής μάζας, δεν μπορεί να διευκρινισθεί ακόμη σε ποιες περιοχές θα βρέξει περισσότερο αλλά και το πόσο χαμηλά θα κατέβουν οι χιονοπτώσεις στα βόρεια (ενδεχομένως να περιορισθούν κοντά στα 1000μ). 

Όσον αφορά τον καιρό των πρώτων ημερών της επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα - Τρίτη) οι τοπικές βροχές θα συνεχισθούν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στην Ν.Ελλάδα. Στα βόρεια το κρύο θα συνεχισθεί.

Μείνετε συντονισμένοι καθώς θα ακολουθήσει νέο άρθρο με νεότερες πληροφορίες.


Πρόγνωση: Γεωργιάδης Μάρκος