Σοβαρή χειμωνιάτικη κακοκαιρία προ των πυλών: Θυελλώδεις άνεμοι και πυκνές χιονοπτώσεις!

2019-02-21

Σοβαρή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ της Παρασκευής (22/2) και από την βορειοανατολική Ελλάδα. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Σάββατο 23/2: Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στην Α.Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του Β-ΒΑ Αιγαίου με βροχές στα πεδινά παράκτια και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και πολύ γρήγορα στον Β.Έβρο. Μέχρι και νωρίς το ξημέρωμα, πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα απασχολούν ολόκληρη την Θράκη και την Α.Μακεδονία (πεδινά-παράκτια καθώς και τα νησιά της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου). Όσο θα βαδίζουμε προς τις 06-07:00 π.μ, βροχές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στα πεδινά-παράκτια της Κ.Μακεδονίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Ωστόσο πολύ γρήγορα οι όποιες βροχές σε ολόκληρη την Κ.Μακεδονίας θα μετατραπούν σε πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά παράκτια τμήματα. Μετά τις 09-10:00 π.μ ασθενείς έως μέτριες χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να απασχολούν και την Δ.Μακεδονία, περισσότερο αξιόλογες στα νοτιότερα τμήματα της περιφέρειας (γενικά πιο ασθενή θα είναι τα φαινόμενα σε Φλώρινα, Καστοριά). Από τις προμεσημβρινές και κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση σε ολόκληρη την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Πελοπόννησο με ισχυρές βροχές που γρήγορα σε Θεσσαλία, κεντρική και Β.Στερεά, κεντρική και Β.Εύβοια και Σποράδες θα μετατραπούν σε πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά-παράκτια τμήματα. Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν τις ίδιες ώρες σε Β.Ιόνιο (Κέρκυρα έως και πεδινά) και Ήπειρο (άνω των 400-500μ), ασθενή γενικά φαινόμενα που γρήγορα θα σταματήσουν. Ισχυρές βροχές θα εκδηλώνονται από τις προμεσημβρινές ώρες στο κεντρικό, ανατολικό και Ν.Αιγαίο (με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα) καθώς και τις νοτιότερες ηπειρωτικές περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Από τις προμεσημβρινές πάντως ώρες στην βορειοανατολική Ελλάδα και από τις μεσημβρινές ώρες στην δυτική και Κ.Μακεδονία, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση, ενώ με αμείωτη ένταση θα συνεχισθούν οι χιονοπτώσεις στην Κ.Ελλάδα, με πιθανότητα για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν ακόμη και σε πεδινά τμήματα της Δ.Στερεάς, του Κ.Ιονίου και κατά πάσα πιθανότητα της Β-ΒΑ Πελοποννήσου (Κόρινθος, Αίγιο, Άργος κτλ). Βροχές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται κυρίως μετά το μεσημέρι στις νοτιότερες-νοτιοανατολικότερες νησιωτικές περιοχές. Χιονόπτωση κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθεί η πόλη της Χαλκίδας και πιθανόν πρόσκαιρα η Πάτρα. Στην Αττική οι χιονοπτώσεις αρχικά θα αφορούν τα ορεινά-ημιορεινά, βαθμιαία τα βόρεια προάστια και προς το μεσημέρι και μετέπειτα και περιοχές του αστικού ιστού με χαμηλότερο υψόμετρο (μέσος όρος τα 300-400 μέτρα). Πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης υπάρχει ωστόσο και για τα πεδινά και το κέντρο της Αθήνας (όχι τις νοτιότερες ανατολικές και παράκτιες περιοχές.

Χιονοστρώσεις: Α.Μακεδονία-Θράκη (5-10cm), Κ.Μακεδονία (5-15cm), Δ.Μακεδονία (5-10cm), Θεσσαλία (10-20cm), κεντρική και Β.Στερεά (10-20cm), Ήπειρος (1-5cm). Οι χιονοστρώσεις ανά περιοχή εκτιμώνται με βάση τους μέσους όρους (καθώς από περιοχή σε περιοχή θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις).

Θερμοκρασία: Σε σημαντική πτώση σε όλη την χώρα. Ολικός θα είναι ο παγετός στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης (με εξαίρεση τις νοτιότερες, κυρίως παράκτιες περιοχές).

Άνεμοι: Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις θα πνέουν οι Β-ΒΑ άνεμοι, εντάσεως 7-9 και τοπικά 10 μποφόρ στα ανατολικά και το Αιγαίο και έως 6-7 στα δυτικά και την υπόλοιπη χώρα.


Κυριακή 24/2: Η ημέρα ξεκινά με χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την πεδινή Β-ΒΑ Πελοπόννησο (βροχές στα νοτιότερα ηπειρωτικά τμήματα της Α.Στερεά και της Πελοποννήσου) καθώς και τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και να περιορίζονται στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα.  

Οι άνεμοι παραμένουν Β-ΒΑ πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις στα ανατολικά και το Αιγαίο (8-9 και τοπικά πιθανώς 10 μποφόρ).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός την νύχτα και τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, στην Β-ΒΔ Ελλάδα ολικός.


Πρόγνωση: meteostorm team (Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης, Ηρακλής Κυριακίδης)