Σοβαρή επιδείνωση του καιρού (Αναλυτική πρόγνωση 12/13/10/20).

2020-10-12

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες και από την βορειοδυτική Ελλάδα, με τα φαινόμενα να απασχολούν σταδιακά και αύριο Τρίτη, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Δευτέρα (15:00 - 00:00):

Στο Ιόνιο και την δυτική ηπειρωτική χώρα, νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία από το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Δ. Στερεά θα ενταθούν. Την νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν περαιτέρω και στο κεντρικό και Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και την Δ. Στερεά εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα, τοπικές νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με διάσπαρτες ασθενείς βροχές κυρίως στην Μακεδονία. Αργά την νύχτα και μέχρι και το ξημέρωμα, τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί ανατολικότερα, επηρεάζοντας σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας (με εξαίρεση την Θράκη και την Α-ΝΑ Στερεά/Πελοπόννησο) και που τοπικά θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις 3-5, στο Ιόνιο σταδιακά 6-7 και τοπικά 8-9 μποφόρ και στο Αιγαίο 4-6 και βαθμιαία από το βράδυ τοπικά 7-8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τρίτη (13/10/20):

Η ημέρα θα ξεκινήσει με κακοκαιρία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ωστόσο σχετικά γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στην Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, την Θράκη και το Α. Αιγαίο. Τοπικές βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρου γενικά χαρακτήρα αναμένονται στην δυτική και ορεινή κυρίως Κρήτη και τα δυτικά και βόρεια τμήματα των Κυκλάδων. Προς το τέλος της ημέρας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές/καταιγίδες στα βόρεια της Δωδεκανήσου. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πιθανόν ισχυρές θα εκδηλωθούν στην ορεινή Ήπειρο (>2100-2200μ). Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από Δ-ΒΔ γενικά διευθύνσεις αρχικά 4-6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση και στα ανατολικά από νότιες γενικά διευθύνσεις 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 και σα βορειότερα τμήματα του και την θάλασσα των Κυθήρων έως 8 μποφόρ με βαθμιαία μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βορειοδυτικά και από το απόγευμα και στην υπόλοιπη χώρα.

Αττική: 

Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται το πρωί να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν και γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα παρουσιάσει ανοίγματα από το μεσημέρι. Οι άνεμοι από Ν-ΝΔ γενικά διευθύνσεις σε σταδιακή ενίσχυση από το βράδυ, θα φτάσουν την μέγιστη έντασή τους τις πρωινές ώρες αγγίζοντας τοπικά και κυρίως στα ανατολικά και τα νότια και τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση από το απόγευμα της Τρίτης.

Θεσσαλονίκη: 

Αυξημένες νεφώσεις και από αργά το απόγευμα ασθενείς βροχές που μέσα στην νύχτα και προς το ξημέρωμα θα ενταθούν. Τα φαινόμενα και εδώ από τις πρωινές/προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης θα εξασθενήσουν και γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός από το μεσημέρι θα βελτιωθεί σημαντικά. Οι δυτικοί έως Ν-ΝΔ άνεμοι πρόσκαιρα θα ενισχυθούν κατά την διάρκεια της Τρίτης στα 4-6 και πιθανόν τοπικά στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το απόγευμα της Τρίτης.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης