Σοβαρή επιδείνωση του καιρού: Ραγδαία η αλλαγή στην Β.Ελλάδα (23/3/2020).

2020-03-22

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες κυρίως στην κεντρική και την Β.Ελλάδα, με τοπικά τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Δευτέρα (23/3/2020): 

Στην κεντρική και την Β.Ελλάδα (Ήπειρος, Μακεδονία, Θεσσαλία) νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα παράκτια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά αρχικά πάνω από τα 1000 μέτρα αλλά γρήγορα στην Δ.Μακεδονία θα κατέλθουν έως τα 700-800 μέτρα (χιονοπτώσεις σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα) και στα δυτικότερα τμήματα της Κ.Μακεδονίας (Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς) ακόμη και πάνω από τα 600-700 μέτρα. Σταδιακά και προς το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στην Πέλλα και την κοιλάδα του Αξιού θα κατέβουν ακόμη χαμηλότερα προσεγγίζοντας ακόμα και υψόμετρα άνω των 400-500 μέτρων, ενώ στα βορειότερα του νομού Πέλλας/Κιλκίς θα σημειώνονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές άνω των 100-200 μέτρων (ανατολικά της Θεσσαλονίκης τα υψόμετρα θα διατηρηθούν μέχρι και αργά το βράδυ άνω των 1000 μέτρων). Την νύχτα οι χιονοπτώσεις σε περιοχές γύρω από την κοιλάδα του Αξιού θα κατέβουν και σε πεδινά τμήματα και στα βορειότερα ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο (στα ανατολικότερα τμήματα της Κ.Μακεδονίας τα υψόμετρα θα υποχωρήσουν έως και τα 800 περίπου μέτρα). Στην Α.Μακεδονία και την Θράκη οι χιονοπτώσεις θα περιορισθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα βορειότερα τμήματα του νομού Ροδόπης και Δράμας άνω των 700-800 μέτρων. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και στα παράκτια/παραθαλάσσια πιθανές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα πολύ ορεινά τμήματα (στην Θεσσαλία βαθμιαία και πάνω από τα 1200-300 μέτρα). Στις νοτιότερες ηπειρωτικές περιοχές και τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα δεν θα σημειωθούν βροχές με πιθανότητα για λίγα τοπικά κυρίως φαινόμενα σε Πελοπόννησο, Ν.Ιόνιο και Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4-6 και τοπικά στα πελάγη και την Κ.Μακεδονία 7-8 μποφόρ και στα νοτιότερα Ν-ΝΑ 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση δεν θα ξεπεράσει στα κεντρικά και βόρεια τους 8-10 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα νοτιότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα θα ανέλθει έως τους 15-17 βαθμούς κελσίου. Στην Κ.Μακεδονία η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ραγδαία, με την μέγιστη θερμοκρασία γύρω από την κοιλάδα του Αξιού να μην ξεπερνά τους 03-05 βαθμούς κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί από αργά το απόγευμα στα ορεινά/ημιορεινά της δυτικής και Κ.Μακεδονίας, ενώ την νύχτα στην Κ.Μακεδονία η θερμοκρασία θα προσεγγίσει το 0 ακόμη και στα πεδινά.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με βροχές και από το απόγευμα χιονοπτώσεις στον Χορτιάτη αρχικά πάνω από τα 1000 και την νύχτα πάνω από τα 800 μέτρα. Αργά το βράδυ στα δυτικά του νομού και γύρω από την κοιλάδα του Αξιού οι χιονοπτώσεις θα προσεγγίσουν και πεδινές περιοχές (άνω των 100-200 μέτρων). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4-6 και στον Θερμαϊκό έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4-5 βαθμούς κελσίου (πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 9-10 βαθμούς). 

Αθήνα: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Πιθανές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΝΑ διευθύνσεις και από το βράδυ Β-ΒΑ 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 17 βαθμούς κελσίου.

*Όσοι κινηθείτε προς το ημιορεινό/ορεινό δίκτυο της δυτικής και Κ.Μακεδονίας και την νύχτα προς την κοιλάδα του Αξιού να είστε εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης