Σοβαρή Κακοκαιρία Εξπρές (26/1/2021): Αναλυτική Πρόγνωση επόμενων ωρών.

2021-01-26

Πρόσκαιρη αλλά σοβαρή επιδείνωση παρουσιάζει και θα παρουσιάσει ο καιρός τις αμέσως επόμενες ώρες με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και τις τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις στην βόρεια Ελλάδα, έως και μηδενικό υψόμετρο στα βόρειο-ανατολικά. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση: 

Νεφώσεις και βαθμιαία από το Ιόνιο και τα δυτικά βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα μέχρι και το απόγευμα θα έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα του Αιγαίου. Στην δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Θράκη και το βόρειο Αιγαίο τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Πάντως από αργά το απόγευμα στα δυτικά και από τις βραδινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη αλλά και τα νησιά του κεντρικού, ανατολικού και βόρειου Αιγαίου θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση και κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ βαθμιαία θα επηρεαστούν από τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και από αργά το μεσημέρι και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τις απογευματινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν πρόσκαιρα και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 μέτρα) και τοπικά στην κοιλάδα του Αξιού και γύρω από αυτήν (Κιλκίς, Σέρρες, Θεσσαλονίκη) πιθανόν έως και πεδινά τμήματα που γρήγορα όμως θα σταματήσουν. Αντίθετα στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την ημιορεινή ανατολική Χαλκιδική τα φαινόμενα θα επιμείνουν και κατά την διάρκεια της νύχτας, όπου οι χιονοπτώσεις βαθμιαία μέχρι και το ξημέρωμα θα επηρεάσουν και τα πεδινά τμήματα, ενώ στον κεντρικό και βόρειο Έβρο οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρές και αναμένονται σημαντικά έως μεγάλα ύψη χιονιού (πιθανώς και άνω των 20-30 εκατοστών). Από το ξημέρωμα της Τετάρτης τοπικές χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της κεντρικής και βόρειας Στερεάς (άνω των 400-500 μέτρων).

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 5-7 μποφόρ και στα πελάγη και την κεντρική Μακεδονία 6-8 και κατά περιόδους και τοπικά έως 9, πιθανώς και 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, στα βόρεια μετά το μεσημέρι κατακόρυφη, όπου κατά την διάρκεια της νύχτας θα επικρατήσει παγετός, στα βορειοδυτικά ισχυρός.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης