Σοβαρή κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές/καταιγίδες και σφοδροί άνεμοι!

2019-01-24

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις επόμενες ώρες και από την Δ.Ελλάδα. Ισχυρή κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει αύριο Παρασκευή (25/1) σχεδόν σε όλη την χώρα. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική και Κ.Στερεά, την Δ.Θεσσαλία και την Δ.Πελοπόννησο, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές (κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα του Ιονίου, την Δ.Στερεά και την Δ.Πελοπόννησο) με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι οπότε τα φαινόμενα θα αποκτήσουν λιγότερο βίαιο και πιο τοπικό χαρακτήρα. Στην υπόλοιπη ανατολική, νότια και βόρεια ηπειρωτική χώρα (Μακεδονία, Θράκη) αναμένονται τοπικές βροχές μέσα στην νύχτα που βαθμιαία βαδίζοντας προς τις πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές (κυρίως στην νότια και Α.Πελοπόννησο και την Α.Στερεά). Στην Θράκη τα φαινόμενα θα ενταθούν κυρίως μετά το μεσημέρι (καταιγίδες), ενώ παράλληλα ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο δεύτερο μισό της ημέρας και στην κεντρική και Α.Μακεδονία πιο τοπικά. 

Όσον αφορά τα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, τα περισσότερα και πιο ισχυρά καιρικά φαινόμενα θα απασχολήσουν τα νησιά του Α.Αιγαίου κυρίως από το απόγευμα και μετά. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται πέρασμα βροχών και σποραδικών καταιγίδων, πιο ισχυρών στις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την θάλασσα Κυθήρων, την ορεινή Κρήτη και το Καστελόριζο/Ν.Δωδεκάνησα (προς το βράδυ).

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες, θυελλώδεις έως σφοδροί, εντάσεως 5-7 στο Ιόνιο (έως 8 μέσα στην νύχτα της Πέμπτης) και στο Αιγαίο 7-9 και κατά τόπους στα ανατολικά και τα βόρεια 10 μποφόρ (οι μέγιστες ριπές).

Προσοχή! Σε περιοχές όπως η Κορινθία, η (ορεινή κυρίως) Α.Στερεά-Εύβοια, το Πήλιο, η Χαλκιδική και τα νησιά του Α.Αιγαίου, οι μέγιστες ριπές των ανέμων πιθανώς να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τα 110χλμ/ώρα.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα και μέχρι και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής σε περιοχές της Β.Ηπείρου και της Δ.Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (>700μ).

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης