Σοβαρή Κακοκαιρία Προ των Πυλών: Σφοδρές χιονοπτώσεις στην βόρεια Ελλάδα (27/2/2022).

2022-02-26

Σοβαρότατη μεταβολή θα παρουσιάσει από τις επόμενες ώρες και κυρίως το ξημέρωμα της Κυριακής (27/2) ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι εκτός από τις βροχοπτώσεις οι οποίες σε Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο θα είναι πολύ ισχυρές στα πεδινά και παράκτια (κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων), στα ορεινά/ημιορεινά και σταδιακά σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου στην Μακεδονία, οι χιονοπτώσεις θα είναι εκτενείς και σφοδρές και θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις καθώς η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Στην αιχμή του δόρατος θα συμπεριληφθούν και οι άνεμοι, οι οποίοι στο κεντρικό, το βόρειο Αιγαίο και την Χαλκιδική θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά, ήδη από τις μεταμεσονύχτιες και πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αναμένονται βροχές και καταιγίδες που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρές. Βαθμιαία και μέσα στο ξημέρωμα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επηρεάζουν την δυτική και κεντρική Μακεδονία και την δυτική Θεσσαλία, με γενίκευση των φαινομένων σε όλη την Μακεδονία και Θεσσαλία από τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες. Σταδιακή επέκταση των φαινομένων και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα αλλά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε όλα τα ορεινά αλλά σταδιακά και από το ξημέρωμα αυτές θα αρχίσουν να κατηφορίζουν ολοένα και περισσότερο στην δυτική και κεντρική Μακεδονία. Από το απόγευμα και μετέπειτα τα ισχυρά φαινόμενα θα μετατοπιστούν στην Χαλκιδική, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν και ισχυρές καταιγίδες μέχρι και το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση και ο καιρός στην δυτική και νότια χώρα (με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο) θα βελτιωθεί σημαντικά.

Ήπειρος: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά πάνω από τα 1100μ και βαθμιαία άνω των 800-900 μέτρων. Βελτίωση μετά το μεσημέρι.

Δυτική Μακεδονία: Αρχικά πυκνές χιονοπτώσεις άνω των 800-900 μέτρων αλλά μέσα στο ξημέρωμα και μέχρι τις πρωινές ώρες θα επηρεασθούν βαθμιαία από ισχυρές χιονοπτώσεις και οι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας (η Κοζάνη στην πιο μειονεκτική θέση με τα διαθέσιμα στοιχεία). Ωστόσο εξαιτίας των οριακών θερμοκρασιών (0...2ο), η πιθανότητα για μεγάλες χιονοστρώσεις, τουλάχιστον για τις περιοχές κάτω των 700 μέτρων (με εξαίρεση την Φλώρινα) είναι περιορισμένες. Ύφεση των φαινομένων και εδώ μετά το μεσημέρι, με τις χιονοπτώσεις ωστόσο να συνεχίζονται με μέτρια ένταση μέχρι και το βράδυ.

Κεντρική Μακεδονία: Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες από τις πρωινές ώρες και χιονοπτώσεις αρχικά πάνω από τα 500-600 μέτρα και βαθμιαία και πάνω από τα 300 μέτρα. Θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι χιονοπτώσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι σφοδρές και θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα. Όσοι κινηθείτε στο επαρχιακό δίκτυο (πάνω από τα 400μ) θα πρέπει να διαθέτετε χιονολάστιχα ή αντιολυσθητικές αλυσίδες και μην υποτιμήσετε τα καιρικά φαινόμενα. Από έντονη χιονόπτωση φαίνεται να επηρεάζεται η πόλη της Νάουσας, ενώ σε οριακό επίπεδο για χιονόπτωση είναι η Έδεσσα. Πιθανότητες για χιονόπτωση (κυρίως υγρής μορφής) έχει κυρίως το μεσημέρι και η πόλη του Κιλκίς. Πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις από την αρχή της ημέρας και στην Χαλκιδική, αρχικά άνω των 800 μέτρων και σταδιακά από τα 600 μέτρα (εδώ υπάρχει η πιθανότητα μεταξύ προμεσημβρινών/μεσημβρινών ωρών οι χιονοπτώσεις να ανηφορίσουν εκ νέου, πρόσκαιρα όμως). Στην Πιερία η χιονόπτωση ενδέχεται πρόσκαιρα να εντοπισθεί και στο ύψος των 200-250 μέτρων. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα και μετά. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Θεσσαλία: Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές με βελτίωση από το απόγευμα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά (>1400μ).

Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως από το απόγευμα. Ύφεση αργά το βράδυ.

Νότιο Αιγαίο: Βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με παροδικές ασθενείς βροχές από το ξημέρωμα και χιονοπτώσεις στις κορυφές του Χορτιάτη. Βαθμιαία από το πρωί τα φαινόμενα θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τα 500 και σταδιακά από τα 400 μέτρα. Από τις προμεσημβρινές και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν περαιτέρω και οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα κατηφορίσουν στα 300 μέτρα. Στην έξαρση των φαινομένων είναι πιθανό από ισχυρές μπόρες υγρού χιονιού να επηρεασθεί και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Πολύ μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται στα ορεινά/ημιορεινά τμήματα και ίσως δούμε ένα από τα σημαντικότερα χιονοεπεισόδια των τελευταίων ετών για τα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5-7 και πρόσκαιρα πιθανώς 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς 4-6 και στον Θερμαϊκό έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 04 βαθμούς στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αττική: Βροχές και πιθανόν καταιγίδες, από τις προμεσημβρινές ώρες. Βελτίωση το απόγευμα. Άνεμοι από νότιες γενικά διευθύνσεις 4-6 και πρόσκαιρα 7 και πιθανώς 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς.