Σοβαρή Μεταβολή του Καιρού με Χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά (15/3/2020).

2020-03-14

Σοβαρή μεταβολή θα παρουσιάσει το νέο εικοσιτετράωρο ο καιρός (Κυριακή) με επίκεντρο την βόρεια Ελλάδα όπου εκτός από τοπικά έντονες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινά τμήματα. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Στην Μακεδονία και την Θράκη βροχές τοπικά έντονες κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες και πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά πάνω από τα 1300-1400μ και βαθμιαία και πάνω από τα 1000-1100μ. Τα φαινόμενα σχετικά γρήγορα θα επεκταθούν στην Ήπειρο (κυρίως ανατολικά της Πίνδου) και την Θεσσαλία και προς το απόγευμα στην δυτική/κεντρική Στερεά και την κεντρική και Β.Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Από αργά το απόγευμα και κυρίως τις πρώτες βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην Α.Μακεδονία και κυρίως την βόρεια Ροδόπη θα κατέβουν έως τα 500-600μ και στην κεντρική και Δ.Μακεδονία έως και τα 800-900μ. Τις βραδινές ώρες και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά και αργότερα στην Κ.Μακεδονία θα εξασθενήσουν με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν λίγο χαμηλότερα (έως τα 600-700μ στην Χαλκιδική και την Πιερία αλλά και την Α.Θεσσαλία, ενώ χιονόπτωση θα σημειωθεί πιθανότατα στην Φλώρινα για λίγες ώρες αργά το βράδυ και κυρίως το ξημέρωμα). Στο Ιόνιο, την Α-ΝΑ ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο (πέρα από τα Β/ΒΑ τμήματα) δεν θα σημειωθούν βροχές, παρά μόνο κάποια πολύ τοπικά και πρόσκαιρα φαινόμενα κυρίως με την μορφή όμβρου.

Οι άνεμοι αρχικά από Α/ΒΑ διευθύνσεις στα ανατολικά και από Β/ΒΔ διευθύνσεις στο Ιόνιο θα ενισχυθούν βαθμιαία στο Αιγαίο και την Θράκη στα 7-8, τοπικά 9 και στο Ιόνιο στα 6-7 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα κεντρικά (έως 12) και βόρεια (έως 10-11). Στην υπόλοιπη χώρα ο ζεστός καιρός θα διατηρηθεί με την θερμοκρασία στην δυτική και νότια ηπειρωτική αλλά και νησιωτική χώρα να αγγίζει τους 17-20 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα στα βόρεια.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης