Σοβαρή Μεταβολή του Καιρού προ των πυλών: Ισχυρή Κακοκαιρία (7-11/10/2021).

2021-10-05

Πολύ σοβαρή όπως όλα δείχνουν, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το βράδυ και από τα δυτικά ο καιρός, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες δυνητικά επικίνδυνες, που την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας, το κεντρικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Η κακοκαιρία φαίνεται να συνεχίζεται και μέσα στο Σαββατοκύριακο (9-10/10) και πολύ πιθανόν και την Δευτέρα (11/10).

Βραδινές ώρες Τετάρτης: Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και σταδιακά την δυτική Στερεά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που μετά τα μεσάνυχτα θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις. Δεν αναμένονται βροχές.

Πέμπτη (7/10): Τις πρώτες πρωινές ώρες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά, βροχές και καταιγίδες τοπικά πολύ ισχυρές που πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα (πλημμυρικά φαινόμενα ή και καταστροφές σε υποδομές και οδικό δίκτυο). Τα φαινόμενα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στις άνωθεν περιοχές όπου θα συνοδευτούν και από τοπικές χαλαζοπτώσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Σταδιακά μέχρι τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την δυτική, κεντρική και βόρεια Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται και πάλι στα δυτικά, την δυτική Θεσσαλία (Καρδίτσα, Τρίκαλα) και πιθανώς την κεντρική Στερεά. Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα κυρίως στις πιο δυτικές περιοχές, μέχρι και το ύψος της Πέλλας-Πιερίας και της Ημαθίας, ενώ από την Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα οι βροχές μέχρι και αργά το απόγευμα θα έχουν πιο παροδικό και ασθενή/μέτριο χαρακτήρα. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένονται βροχές και ο καιρός θα είναι νεφελώδης με εξαίρεση τα ανατολικά-νοτιοανατολικά, κυρίως νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι νοτιάδες στα δυτικά θα ενισχυθούν στα 6-8 μποφόρ αλλά στα ανατολικά, με εξαίρεση το βόρειο Αιγαίο (βορειοανατολικοί άνεμοι 5-7 μποφόρ), θα πνέουν ασθενείς γενικά άνεμοι νότιων διευθύνσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην βορειοδυτική Ελλάδα (έως 12-14 βαθμούς). Μικρή πτώση και στην υπόλοιπη χώρα, πιο αισθητή στην δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία (έως 16 βαθμούς).

Παρασκευή (8/10): Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και σταδιακά κυρίως μετά το μεσημέρι στο κεντρικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι ισχυρά και είναι πιθανόν να δημιουργήσουν και πάλι προβλήματα. Από ισχυρές βροχές/καταιγίδες φαίνεται να επηρεάζεται και μεγάλο κομμάτι της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της νότιας Εύβοιας και της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Πιερία, Ημαθία και Χαλκιδική). Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και την Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα βαθμιαία θα εξασθενήσουν αλλά ο άστατος καιρός θα παραμείνει κυρίως στην δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα των βουνών της βόρειας Πίνδου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι στα δυτικά θα εξασθενήσουν αλλά στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι στα νότια έντασης έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ισχυροί έως θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι στο βόρειοι Αιγαίο και την Χαλκιδική έντασης 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ και ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι στο βορειοδυτικό Αιγαίο και τον Θερμαϊκό εντάσεως 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και μόνο στην ανατολική και νοτιοανατολική Ελλάδα θα αγγίξει τους 23-26 βαθμούς κελσίου. 

Σαββατοκύριακο (9-10/10): Με πολύ άστατο καιρός και τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά φαίνεται να κυλά το Σαββατοκύριακο. Οι Α-ΒΑ, έως νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο, άνεμοι, μόνο στα πελάγη θα αγγίζουν τοπικά τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή το Σάββατο αλλά την Κυριακή στην βόρεια Ελλάδα είναι πιθανόν  να σημειώσει περαιτέρω πτώση και οι χιονοπτώσεις να κατηφορίσουν αρκετά κάτω από τα 2000 μέτρα στα βορειοδυτικά.

Τέλος, την Δευτέρα (11/10) φαίνεται να συνεχίζεται ο άστατος καιρός, τουλάχιστον στην δυτική Ελλάδα αλλά για το ποιες περιοχές ακριβώς θα έχουν φαινόμενα και πόσο έντονα θα είναι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.

  Χρήσιμες οδηγίες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα:

- Αποφύγετε τις δραστηριότητες μέσα στην θάλασσα και τις ακτές.

- Μην βρίσκεστε εκτεθειμένοι κάτω από μεγάλα δέντρα την ώρα της καταιγίδας.

- Αν είστε κάτοικος της νησιωτικής ή ορεινής Ελλάδας στερεώστε αντικείμενα και περιουσίες που είναι πιθανόν παρασυρθούν ή να υποστούν ζημιά από ορμητικά νερά ή τους ισχυρούς ανέμους.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης