Σοβαρή μεταβολή του καιρού (22-23/9/2021).

2021-09-19

Σοβαρή μεταβολή φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός αύριο Τετάρτη στην χώρα. Αιτία μία εκτενής ατμοσφαιρική διαταραχή, πηγή προέλευσης της οποίας είναι η βορειοανατολική Ευρώπη στην οποία τα τελευταία 24ωρα συγκεντρώνονται πολύ ψυχρές, αρκτικής προέλευσης αέριες μάζες. Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής αυτής θα είναι η ξαφνική, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, οι πρόσκαιρες αλλά τοπικά ισχυρές βροχές, κυρίως στην βόρεια/βορειοανατολική Ελλάδα και οι χιονοπτώσεις στα υψηλά υψόμετρα της ορεινής βόρειας Ελλάδας.

Τετάρτη: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται άστατος καιρός, με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες οι οποίες μέσα στην ημέρα και μέχρι το απόγευμα αναμένεται να επεκταθούν στην Θράκη, την Θεσσαλία και το βόρειο Αιγαίο και μέχρι και αργά το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι στα βόρεια/βορειοδυτικά που μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Να υπογραμμισθεί ότι στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και αργά την νύχτα στις Σποράδες, την Μαγνησία και την Εύβοια τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν προς το απόγευμα κυρίως στα υψηλά υψόμετρα της Ροδόπης και της ανατολικής Μακεδονίας, ίσως ακόμη και κάτω από τα 2000 μέτρα (>1700 μέτρων). 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6, στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και βαθμιαία στα βόρεια 5-7, τοπικά 8 και πιθανώς 9 μποφόρ το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην βόρεια Ελλάδα και αργά το βράδυ και στην κεντρική.

Πέμπτη: Στην Μαγνησία, τις Σποράδες, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την βόρεια Κρήτη, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Σχετικά γρήγορα και μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιορισθούν στις νοτιότερες, κυρίως νησιωτικές, περιοχές και την Κρήτη όπου και θα επιμείνουν μέχρι και το τέλος περίπου της ημέρας. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια, αλλά σταδιακά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και θα επικρατήσει κυρίως ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 5-7 και τοπικά στην αρχή της ημέρας 8 ή 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, με εξαίρεση το κεντρικό και νότιο Αιγαίο όπου θα συνεχίσουν να πνέουν θυελλώδεις άνεμοι έντασης 6-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Άστατος καιρός θα επικρατήσει κατά την διάρκεια της ημέρας, με βροχές κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Προοδευτικά θα επικρατήσει βαρδάρης που θα αγγίξει στην πόλη τα 6-7 και στον Θερμαικό τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση έως 24 βαθμούς το μεσημέρι με υποχώρηση στους 15 αργά το βράδυ και γύρω στους 10-12 το πρωινό της Πέμπτης (η αίσθηση θα είναι έως και 5 βαθμούς χαμηλότερη). Την Πέμπτη σταδιακά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Η ένταση του βαρδάρη θα πέσει στα 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα ανέβει πάνω από τους 21 βαθμούς κελσίου.

Αθήνα: Με ήπιο και καλό σχετικά καιρό θα κυλήσει η Τετάρτη στην Αττική. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα ανέλθει έως και τους 28-29 βαθμούς. Βροχές αναμένονται στο λεκανοπέδιο από τις πρωινές μέχρι και τις μεσημβρινές περίπου ώρες της Πέμπτης με παράλληλη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων (5-7 μποφόρ). Η θερμοκρασία σε πτώση δεν θα ξεπεράσει τους 20-21 βαθμούς κελσίου.

*Να σημειωθεί ΄ότι το πρωινό της Πέμπτης δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού, τουλάχιστον για τις περισσότερες ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας καθώς οι αυξημένες νεφώσεις και οι ισχυροί άνεμοι θα αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη συνθηκών αναστροφής και αρνητικών θερμοκρασιών. Την Παρασκευή υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος για τα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας αλλά δεδομένου ότι η ψυχρή μάζα θα έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία υποχώρησής της οι πιθανότητες να σημειωθεί παγετός και μάλιστα εκτεταμένος λιγοστεύουν.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης

Θερμοκρασία στα 850hPa (1450 μέτρα) το πρωινό της Πέμπτης.
Θερμοκρασία στα 850hPa (1450 μέτρα) το πρωινό της Πέμπτης.