«Στις τριάντα τ’Αγι-Αντριός, αντριεύεται το κρύο».

2020-11-29

Με χειμωνιάτικου τύπου ψυχρή εισβολή θα περάσει η τελευταία ημέρα του Νοέμβρη, ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασία κυρίως στην κεντρική και την Β.Ελλάδα, με τις χιονοπτώσεις πρόσκαιρα να επισκέπτονται μέσα στην ημέρα και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση για αύριο (Δευτέρα, 30/11/20).

Στην κεντρική (Θεσσ/νίκη, Χαλκιδική, Σέρρες) και Α. Μακεδονία, ήδη από το ξημέρωμα νεφώσεις με ασθενείς έως μέτριες βροχές, περισσότερο αξιόλογες στα ανατολικά όπου δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να αποκτήσουν λίγο πιο έντονο χαρακτήρα. Βαθμιαία τα φαινόμενα προς το μεσημέρι και μετέπειτα θα επεκταθούν στην Θράκη και το ΒΑ. Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα, αυξημένες νεφώσεις, με σποραδικές βροχές στο Αιγαίο (κυρίως τα ανατολικά), την ανατολική παράκτια κυρίως χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες και την δυτική κυρίως Κρήτη. Στην Δ. Ελλάδα και το Ιόνιο, παρόλο που ο καιρός θα ξεκινήσει με νεφώσεις και τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, μέσα στην ημέρα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. 

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά τμήματα της Α. Μακεδονίας (αρχικά άνω των 1700-1800μ, γρήγορα πάνω από τα 1400-500μ και βαθμιαία ακόμα και άνω των 1000-1100μ). Στην Ροδόπη χιονοπτώσεις αναμένονται τις μεσημβρινές ώρες πάνω από τα 1800μ αλλά βαθμιαία προς το απόγευμα στις βορειότερες περιοχές οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέβουν και κάτω από τα 1000μ και από αργά το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές άνω των 600μ. Αντίθετα, στον Έβρο οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους αργά το μεσημέρι πάνω από τα 600-700μ, ωστόσο πολύ γρήγορα αυτές θα κατηφορίσουν χαμηλότερα, προσεγγίζοντας αργά το απόγευμα περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (400-500μ) και βαθμιαία ημιπεδινά τμήματα (ενδεικτικό υψόμετρο τα 200μ). Όσοι κινηθείτε προς τα βορειότερα τμήματα του νομού Έβρου, καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι για αυτήν την ξαφνική αλλαγή καθώς ενδέχεται ακόμα και κάποια μερική ή και ολική χιονόστρωση μέχρι και πολύ χαμηλά.

Οι άνεμοι από Α-ΒΑ γενικά διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι, θα στραφούν μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο σε Β-ΒΔ 5-7 και στο Αιγαίο σε Β-ΒΑ έως 6-7 και στο Θρακικό έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, κυρίως στα βόρεια και από το βράδυ και στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός αναμένεται την νύχτα προς το πρωί της Τρίτης, όχι μόνο στις ορεινές/ημιορεινές περιοχές αλλά και σε πεδινά και πιθανώς παράκτια τμήματα της βόρειας χώρας.

Αττική: Νεφελώδης θα κυλήσει ο καιρός στην Αττική, με ασθενείς έως μέτριες τοπικές βροχές κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις ασθενείς, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε Β-ΒΑ στα 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα αγγίξει το μεσημέρι τους 16 βαθμούς, με σταδιακή πτώση από το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις με ασθενείς κατά βάση τοπικές βροχές, περισσότερο αξιόλογες στα ανατολικά, αναμένονται στην Θεσσαλονίκη. Παύση των φαινομένων αναμένεται μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 3-5, πρόσκαιρα έως 6 και στον Θερμαϊκό τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα αγγίξει νωρίς το μεσημέρι τους 10-11 βαθμούς αλλά γρήγορα αναμένεται αισθητή πτώση και κατά την διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία αναμένεται να προσεγγίσει τους 0 βαθμούς ακόμα και εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης