Σύντομη αλλά έντονη «επετειακή» Απριλιάτικη ψυχρή εισβολή (7-8/4/2020)

2021-04-07

Σύντομη, αλλά πολύ αισθητή θα γίνει η αποψινή μεταβολή του καιρού, πρώτα στην βόρεια Ελλάδα και κατά την διάρκεια του επόμενου 24ωρου (Πέμπτη), σε ολόκληρη την χώρα με αισθητότατη πτώση της θερμοκρασίας. Επισημαίνεται ότι στην βόρεια Ελλάδα, νωρίς το πρωί θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις έως περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, κυρίως στα βορειοανατολικά. Αιτία μία ατμοσφαιρική διαταραχή από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, συνοδεία ψυχρού μετώπου το οποίο ακολουθούν ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης (εντυπωσιακή η θερμοκρασία των -9 βαθμών που προσεγγίζουν τα σύνορα στην στάθμη των 850 hPa)Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Βραδινές ώρες Τετάρτης- μεσάνυχτα Πέμπτης: Στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στα βορειοανατολικά, νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή όμβρους και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σταδιακά στην δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα κατέλθουν στα 500-600 μέτρα, κυρίως στα βορειότερα της περιφέρειας (Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα). Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα είναι στον νομό Φλώρινας, όπου αναμένεται και χιονόστρωση ακόμη και μέσα στην πόλη. Η θερμοκρασία σε απότομη σημαντική πτώση στην βόρεια Ελλάδα, με τους ανέμους να στρέφονται σε βόρειους τοπικά έως 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα κυρίως αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους (μπόρες), χωρίς αξιόλογα φαινόμενα.

Πέμπτη (8/4/2021): Στην βόρεια Ελλάδα, αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες μέχρι και περιοχές χαμηλού υψομέτρου (ενδεικτικό υψόμετρο τα 300-400 μέτρα, στον Έβρο ακόμα και >150-200μ). Στην Κεντρική Μακεδονία να επισημανθεί ότι τα φαινόμενα θα είναι λίγα και πρόσκαιρου χαρακτήρα και θα αφορούν κυρίως τα ανατολικά τμήματα όπως η Χαλκιδική και πιθανώς η Θεσσαλονίκη (το ανατολικό της τμήμα). Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν και γρήγορα θα επεκταθούν στην Θεσσαλία και την Στερεά-Εύβοια, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εντοπίζονται στα ανατολικά τμήματα των περιοχών αυτών. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας (>500μ) και της Εύβοιας (>600μ). Στην δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα και γρήγορα θα σταματήσουν. Σταδιακά και μέσα στην ημέρα από τοπικές βροχές θα επηρεασθούν το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο ανατολικό Αιγαίο. Μέχρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και θα περιορισθούν στο νότιο Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις 5-6 και τοπικά στα πελάγη, την Θράκη και την κεντρική Μακεδονία θα αγγίξουν τα 7-9 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Παγετός τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά/ημιορεινά.

Ακολουθεί ο χάρτης με τα υψόμετρα χιονόπτωσης και τις ενδεικτικές ελάχιστες θερμοκρασίες.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης