Θλιβερή Επέτειος: Ο φονικός σεισμός του 1999 (Αθήνα).

2018-09-07

Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, ευρύτερα γνωστός ως σεισμός της Αθήνας του 1999, με μέγεθος 5,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56:50 τοπική ώρα, και προκάλεσε 143 θανάτους, 2.000 τραυματίες - οι 700 πιο σοβαρά και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (τουλάχιστον 50.000 άστεγους και περισσότερα από 70.000 κτίρια με ζημιές μικρές ή μεγαλύτερες). Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός και με συνολική διάρκειά μόλις 15 δευτερόλεπτα, προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, καθώς και του μικρού εστιακού βάθους, από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα. 

Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού.[1] Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γενικού Αστεροσκοποίου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέληςκαι Πάρνηθας. Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ' ύψος του εδάφους[2] που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη,[3] και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο[4] βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο. Ο σεισμός προήλθε από τεκτονική δράση.

Το ρήγμα που έδωσε το σεισμό της Πάρνηθας είναι επέκταση παλαιότερου ρήγματος και εκτείνεται από το κάστρο της Φυλής μέχρι τα Άνω Λιόσια και στο παρελθόν δεν έχει δώσει ξανά τόσο δυνατό σεισμό. Ο προηγούμενος σεισμός με επίκεντρο ρήγμα στη Πάρνηθα έλαβε χώρα το 1705. Η περιοχή έχει σύνθετο γεωλογικό ανάγλυφο, στο οποίο κυριαρχεί ο αθηναϊκός σχιστόλιθος. 

Η εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης στα Άνω Λιόσια 

Στάδιο Νίκος Γκούμας στη Νέα Φιλαδέλφεια Επιμέλεια άρθρου: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης

Πηγή: wikipedia, pontosnews.gr