Τοπικά Έντονη Αστάθεια: Η πορεία του καιρού τις επόμενες ώρες (5-6/8/20).

2020-08-05

Κατά τόπους έντονη θα είναι η αστάθεια τις επόμενες ώρες αλλά και αύριο Πέμπτη, κατά κύριο λόγο στο δυτικό-βορειοδυτικό και κεντρικό κομμάτι της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Τετάρτη (5-8/20): Στο κεντρικό και Β.Ιόνιο, την Ήπειρο, την Δ.Μακεδονία, καθώς και τα δυτικότερα-βορειοδυτικότερα τμήματα της Κ.Μακεδονίας και της Θεσσαλίας (Πέλλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και πιθανώς την Δ.Στερεά και την Αιτωλοακαρνανία, ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας, με παροδικές βροχές τοπικά έντονου χαρακτήρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως στις ορεινότερες περιοχές και το εσωτερικό της ξηράς. Τις νυχτερινές ώρες είναι πολύ πιθανόν τα φαινόμενα να κινηθούν ελαφρώς πιο ανατολικά και να επηρεάσουν περιοχές όπως η Ημαθία, η Πιερία και η Θεσσαλονίκη. Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια Ελλάδα γενικά αίθριος καιρός και αρκετή ζέστη (έως 33-35 βαθμούς) Οι άνεμοι από Δ-ΒΔ κυρίως διευθύνσεις, μόνο στο Α-ΝΑ Αιγαίο θα αγγίζουν τα 6 μποφόρ, αλλά αργά το βράδυ στο βορειο/ανατολικό Αιγαίο θα στραφούν σε Β-ΒΑ ενισχυόμενοι στα 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα βορειοδυτικά.

Πέμπτη (6/8/20): Διατηρείται περίπου το ίδιο καιρικό μοτίβο, με την έντονη αστάθεια να επιμένει στο δυτικό-βορειοδυτικό και κεντρικό κομμάτι της χώρας, ενώ από κατά διαστήματα τοπικές βροχές θα επηρεάζονται και τα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας (Λάρισα) και της Κ.Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία). Σταδιακά, τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε περιοχές της κεντρικής και Β.Στερεάς. Την νύχτα, σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην Κ.Μακεδονία και τις περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ γενικά διευθύνσεις 3-5 και στο βορειο/ανατολικό και νοτιο/ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Την νύχτα οι ΒΔ άνεμοι στο Ιόνιο και οι ΒΑ άνεμοι στο βορειο/ανατολικό Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 5-6 και στα 7-8 μποφόρ αντίστοιχα. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση. Ωστόσο στην Θράκη και το Α-ΝΑ Αιγαίο θα αγγίξει και πάλι τους 34-36 βαθμούς. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο, σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται στις κεντρικές και ανατολικές κυρίως περιοχές της χώρας (Κ.Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά, Εύβοια).

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης