Με τοπικές βροχές και η Τετάρτη: Νέα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (28-30/9/2021).

2021-09-27

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας θα προκαλέσει και αύριο Τετάρτη τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και βορειότερα κυρίως τμήματα της χώρας. Εν συνεχεία, αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει περισσότερο αισθητή πάλι στις πιο ανατολικές και βόρειες περιοχές. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Τις αμέσως επόμενες και βραδινές ώρες, βροχές αναμένονται κυρίως στην δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), την Ήπειρο, την Θεσσαλία (κυρίως την βόρεια και ανατολική), καθώς και την ορεινή Στερεά/Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία πιθανώς πρόσκαιρα να είναι τοπικά έντονα.

Οι άνεμοι από βόρειες βασικά διευθύνσεις, δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά τα 3-5 μποφόρ αλλά στο Αιγαίο θα πνέουν με βασική ένταση τα 4-6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.

Αύριο Τετάρτη (29/9), θα επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες. Περισσότερο μουντό καιρικό σκηνικό στα πιο δυτικά, κεντρικά και βόρεια (δυτική-κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, ορεινή Στερεά), με τοπικές βροχές μέσα στην ημέρα και αρκετή ηλιοφάνεια στα νότια/νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Τοπικές βροχές αναμένονται πιθανώς και στα πιο ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές στο Ιόνιο και την νοτιοδυτική χώρα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους/βορειοανατολικούς και στα ανατολικά θα παρουσιάσουν μικρή περαιτέρω ενίσχυση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Την Πέμπτη (30/9) ο Σεπτέμβριος θα κλείσει με λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα βασικά στα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα και βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους που στο Αιγαίο θα αγγίξουν τα 8, τοπικά και 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη την χώρα και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια, κεντρικά και ανατολικά τους 18-22 και στα νοτιότερα τους 23-25 βαθμούς κελσίου. Σε περιοχές ωστόσο της δυτικής χώρας όπου οι Α-ΒΑ άνεμοι δρουν σαν καταβάτες θα αγγίξει και πάλι τους 26-28 βαθμούς κελσίου.

Υποσημείωση: Ο Οκτώβριος φαίνεται να κάνει ποδαρικό με αρκετή ηλιοφάνεια στα νοτιότερα τμήματα, τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά αλλά και αρκετή δροσιά έως ψύχρα για την εποχή. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο, αλλά και πάλι οι μέγιστες τιμές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν στις περισσότερες περιοχές τους 23-25 βαθμούς.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης