Βελτιώνεται ο καιρός. Νέα μεταβολή προς το τέλος του μήνα (Εκτίμηση καιρού 20-28/6/2018)

2018-06-19

Οι χαμηλές πιέσεις και οι ψυχρές αέριες μάζες που συνόδευαν τις τελευταίες ημέρες την ατμοσφαιρική διαταραχή με την ονομασία "Μίνωας" απομακρύνονται από την περιοχή μας και δίνουν την θέση τους στις υψηλές πιέσεις της Κ.Ευρώπης και των Βαλκανίων (χάρτης GFS), οι οποίες και θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή της Α.Μεσογείου, βελτιώνοντας τον καιρό του επομένου τριημέρου - πενθημέρου.

Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και αυτό στα πελάγη.

Παρά ταύτα, η αστάθεια, αν και πολύ περιορισμένη, θα παραμείνει τις θερμές ώρες στην Δ-ΒΔ Ελλάδα και την ορεινή κυρίως Κρήτη. Οι θερμοκρασίες σε φυσιολογικά έως πολύ ήπια καλοκαιρινά επίπεδα (30-33ο στα ηπειρωτικά και έως 27-30ο στα νησιά)

Ωστόσο, όπως μας έχει συνηθίσει ο φετινός Ιούνιος και στα χνάρια του περασμένου Μαΐου, η αστάθεια φαίνεται να επιστρέφει και πάλι, αρχικά από το Σαββατοκύριακο στην Β-ΒΑ Ελλάδα και από τις 25-26/6 πιθανόν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με έμφαση το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Αιτία, μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από την Β.Ευρώπη, η οποία με την βοήθεια του Αζορικού αντικυκλώνα (εκτεταμένο ridge στην περιοχή της ΒΔης Ευρώπης και του Β.Ατλαντικού) θα κατηφορίσει νοτιότερα, πρώτα προς την Κ.Ευρώπη και έπειτα προς τα Βαλκάνια. Οι πολύ ψυχρές ωστόσο αέριες μάζες, τόσο στα κατώτερα, αλλά κυρίως στα μέσα και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (χάρτης GFS), που θα εισβάλουν και στην Μεσόγειο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ατμοσφαιρικών διαταραχών οι οποίες φαίνεται να έχουν την τάση να κινούνται ανατολικά και να επηρεάζουν και την περιοχή μας, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. 

Δεδομένου ότι η κάθοδος του αυλώνα είναι μόλις 48-72 ώρες μπροστά, είναι σχεδόν αναπόφευκτη η δημιουργία υφέσεων και ατμοσφαιρικών διαταραχών στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και Α.Μεσογείου. Αυτό που δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με ακρίβεια, είναι η υφή και ο βαθμός της μεταβολής αυτής για την περιοχή μας.

(Δημιουργία εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων και ψυχρής λίμνης σύμφωνα με το ECMWF)

Από πλευράς ανέμων, θα έχουμε μία μικρή ενίσχυση των βοριάδων από την Κυριακή στο Αιγαίο (έως 6-7 μποφόρ), ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση (3-4ο βαθμούς) κυρίως στην ανατολική και την Β.Ελλάδα.

Νεότερα στοιχεία θα ακολουθήσουν και τις επόμενες ημέρες με νέο άρθρο μας.


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης (meteostorm)