Υπό συνθήκες θερμής εισβολής η αυλαία του καλοκαιριού.

2020-08-28

Με συνθήκες καύσωνα για αρκετές περιοχές της χώρας θα ρίξει αυλαία το φετινό καλοκαίρι και την θερμοκρασία να αγγίζει ακόμη και τους 40 βαθμούς. Πάντως, αν και η είσοδος του Σεπτέμβρη θα γίνει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας. Ακολουθεί η πρόγνωση των επόμενων ημερών:

Σάββατο (29/8): Ηλιοφάνεια σε όλη την χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ γενικά διευθύνσεις 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 37-38 και τοπικά τους 39 βαθμούς κελσίου. Στις νησιωτικές περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 33-35 βαθμούς με εξαίρεση το Α.Αιγαίο όπου θα αγγίξει και τους 37 βαθμούς κελσίου.

Κυριακή (30/8): Ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις 3-5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει και πάλι στα ηπειρωτικά τους 37-39 και τοπικά στην Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Στερεά και την Θεσσαλία τους 40 βαθμούς κελσίου. Στις νησιωτικές περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 33-35 βαθμούς με εξαίρεση το Α.Αιγαίο όπου θα αγγίξει και τους 37-38 βαθμούς κελσίου.

Δευτέρα (31/8): Ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις 3-5, στα πελαγή τοπικά έως 6 και στο κεντρικό και Ν.Αιγαίο τοπικά 7-8 μποφόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει και πάλι στα ηπειρωτικά τους 38-39 και τοπικά στην Ήπειρο, την Κ.Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Στερεά και την Πελοπόννησο τους 40-41 βαθμούς κελσίου. Στις νησιωτικές περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 33-35 βαθμούς με εξαίρεση το Α.Αιγαίο όπου θα αγγίξει και τους 36-37 βαθμούς κελσίου.

*Στις παράκτιες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά 3-5 βαθμούς χαμηλότερα.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η είσοδος του Σεπτεμβρίου θα γίνει με παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με την θερμοκρασία στα ανατολικά και τα νότια να αγγίζει τοπικά τους 39-40 βαθμούς κελσίου. Έντονη θα είναι η ζέστη και στην υπόλοιπη χώρα με εξαίρεση το Ιόνιο και την δυτική παράκτια χώρα, όπου η ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων θα μεταφέρουν πιο δροσερές αέριες μάζες. Πάντως στην συνέχεια (2-4/9/2020) αναμένεται σταδιακή αισθητή υποχώρηση του υδραργύρου σε όλη την χώρα, ενώ πολύ πιθανόν να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιες βροχές, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης